Diskuse:Vévodství Hornolotrinské

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Reakce na návrh na rychlé smazání[editovat zdroj]

Do jisté míry oponuji zde objevenému se návrhu na rychlé smazání. Podle jeho pravidel "se netýká běžně užívané nesprávné podoby nebo pravopisu slova, neboť přesměrování z takové běžné chyby na správný název se považuje za užitečné". Upozorňuji současně, že problém se týká i přesměrování Vévodství Dolnolotrinské a Vévodství Lotrinské, které je spolu s tímto nutné řešit konzistentním způsobem. Vzhledem k tomu, že na googlový dotaz "vévodství lotrinské" -wikipedia se v tom obecně málu odkazů (termín tedy není zaužívaný a je proto možné polemizovat o tom, zda hledající uživatelé znají pravidla pravopisu pro tento případ) nachází několik na Wikipedii nezávislých zdrojů, které používají pravopis s velkým písmenem ("Vévodství Lotrinské"). Z těchto důvodů navrhuji takováto přesměrování zachovat. (Úmyslně jsem použil příklad s vévodstvím lotrinským a ne hornolotrinským, protože jde o stejný typ problému a to druhé je přitom už do takové míry specifické téma, že o tom se mimo Wikipedii na českém internetu nedá dohledat prakticky nic.) Blahma 7. 2. 2010, 17:30 (UTC)

Gramaticky chybné redirekty se většinou používají kvůli vyhledávání (našeptávači). Ona kolonka hledání však neklade rozdíl mezi velkým a malým písmenem, takže když někdo zadá Vévodství Hornolotrinské či Vévodství hornolotrinské či dokonce vÉvoDStví HORNOlotrinské, stejně mu to najde stránku Hornolotrinské vévodství skrze redirekt Vévodství hornolotrinské. POkud někdo dělá odkaz v článku, má tam gramatickou chybu, která by měla být dříve či později nějakým uživatelem opravena. Je tedy zbytečné zde mít gramatický správný redirekt Vévodství hornolotrinské a vedle něho neúčelný Vévodství Hornolotrinské. Stavu u Vévodství lotrinského či Vévodství dolnolotrinského jsem si nevšiml (pracoval jsem na jiných redirektech) a proto neprodleně vytvořím gramaticky správně redirekty (jestli nejsou) a ty gramaticky špatné odstraním (vložím šablonu smazat). S pozdravy --Petr Losert 7. 2. 2010, 17:37 (UTC)
Já sám hustě používám šablonu "wp" z Firefoxu (kterou jsem si pro své potřeby rozšířil i pro jiné jazykové verze Wikipedie) a ta funguje přímo na principu doplňování do URL - a tam mi pak velká a malá písmena rozdíl dělají. Máte pravdu, že vestavěné hledání se chová jinak. Totiž např. [1] funguje, zatímco [2] nikoliv. Blahma 8. 2. 2010, 20:29 (UTC)
No jestliže doplňujete do URL Vévodství Hornolotrinské, to spíše svědčí o vaší špatné gramatice, než o čemkoli jiném. Co takhle tam příšte zkusit doplnit vévodství hornolotrinské? --Petr Losert 9. 2. 2010, 15:15 (UTC)
Já to tam samozřejmě nedoplňuju :-) Tedy aspoň ne poté, co jsem se před napsáním toho článku o daném pravidle pravopisu (spíš než gramatiky) úmyslně nechal Jazykovou příručkou ÚJČ (a vlastní fakulty) poučit. Šlo mi spíš o to ilustrovat, že ne ve všech kanálech, kterými lidé na Wikipedii přicházejí, ona tolerance na velikost písmen funguje, a že tedy minimálně nějaký důvod k zachování takových přesměrování je. I když jsem teda nezkoumal, jak jsou dělané defaultní zkratky na wikipedistické články v nejnovějších verzích Firefoxu (tedy pokud vůbec ještě jsou). Takže možná jsem jediný, kdo může být rušením podobných přesměrování znevýhodněn, ale možná je nás také víc. Blahma 10. 2. 2010, 03:06 (UTC)