Diskuse:Tvořivost

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele Mmh v tématu „Vlastní polemika se zdrojem

Vlastní polemika se zdrojem[editovat zdroj]

Všiml jsem si po citaci, že nelze prokázat korelaci mezi vysokou inteligencí a kreativitou, dosti neencyklopedicky působící věty: Na druhou stranu vyvstává otázka, jak může být mimořádná inteligence na překážku, když vztah mezi kreativitou a IQ nad 120 nelze prokázat? Dohledal jsem, že původně ji dopsal anonym, a to tak, že dokonce vypadala, jako by se odvolávala na tentýž zdroj (odkaz na zdroj však následně někdo přesunul před ni).

Domnívám se, že je poměrně jednoznačné, že nějaký čtenář nepochopil tvrzení doložené zdrojem a doplnil vlastní, podle jeho názoru logický protiargument. Ten protiargumentem není. Pokud statisticky vyšší inteligence nekoreluje s vyšší kreativitou (v předchozí větě byl poněkud nešťastně uveden „vztah“, správnější je „korelace“), neznamená to, že by v některých případech nemohla být vyšší inteligence faktorem (psychologicky doložitelně) snižujícím kreativitu.

Podivnou větu jsem tedy smazal. Kdybyste ji chtěl někdo vracet, najdete ji výše, ale medle do encyklopedického článku nepatří. --Mmh (diskuse) 22. 4. 2021, 00:40 (CEST)Odpovědět