Diskuse:Třaskavina

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jednotné číslo[editovat zdroj]

Domnívám se, že by článek měl být v jednotném čísle. Protože o tom vedu s cinikem drobný spor, byl bych rád, kdyby se k tomu vyjádřili i další wikipedisté. Nerad bych zabředl do revertační války. --Postrach 14:33, 14. 5. 2006 (UTC)

Možná by stálo za to se spíše na patřičném místě zabývat diskusí, jak psát skupiny látek v chemii (oxid či oxidy, výbušnina či výbušniny, alkan či alkany) a dovést ji do konce. jedna krátká tu už byla a bez výsledku. Osobně jsem pro množné číslo. Cinik 14:49, 14. 5. 2006 (UTC)

Já jsem osobně pro jednotné číslo tam, kde má smysl a je zažité je používat. Osobně si navíc myslím, že výbušnina či třaskavina nejsou moc chemickké pojmy, protože jsou definovány spíše svým fyzikálním působením a použitím, než chemickým složením. I v tomto článku je alespoň z části použité jednotné číslo, protože je to tak logické. Navíc připomínám Wikipedie:Název článku#Dávejte přednost jednotnému číslu. Pokud tenhle návod už neplatí, navrhuji začít debatu o jeho revizi. --Postrach 15:17, 14. 5. 2006 (UTC)

To pravidlo IMHO platí všude, kde neexistují výjimky (z tohoto důvodu jsem trochu pozměnil text a příklady). Asi nejlepší bude založit projekt chemie a diskutovat dál tam... :-) Cinik 15:27, 14. 5. 2006 (UTC)

Další diskusi navrhuji zobecnit na diskusi o skupinách látek (možno ovšem rozlišit typy skupin, skupina alkany je jistě definována spíše chemickou strukturou, zatímco výbušnina vyzikálněchem. vlastnostmi) a přesunout sem... Cinik 15:42, 14. 5. 2006 (UTC)