Diskuse:Symbol

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 měsíci od uživatele Petr Karel v tématu „Rozdělení?

Celý článek je podivný, přinejmenším některé jeho části. Nejzvláštnější asi je část "klasifikace symbolů", kde se symboly dělí na signál (="znamení..."), znamení (!) a symbol (!). Navíc další sekce mluví spíš o symbolice, než o symbolu samotném. --Daniel.baranek 14:40, 23. 3. 2007 (UTC)

Článek vcelku není špatný, je na něm ale pár "podivných" věcí. Tak zásadně užívá slovo "znamení" tam, kde se v literatuře říká "znak" (sign, signe, Zeichen). Běžně užívaná "klasifikace" podle Peirce rozlišuje 1. symptom nebo index (oheň a kouř), 2. ikon, kde je vztah mezi znakem a označovaným dán podobností, a 3. symbol, kde je tento vztah konvenční. To je případ slov, dopravních značek, matematických aj. symbolů.
Často se ale symbol chápe v užším smyslu a spojuje s autoritou a určitým společenstvím, které se pomocí symbolu identifikuje - to je případ náboženských, národních a politických symbolů, kde mi ale uvedené příklady (kolo, prázdný hrob, cesta) přijdou podivné a určitě ne příliš srozumitelné: nejsou totiž vůbec názorné. Jako náboženské symboly bych uvedl Davidovu hvězdu, kříž, kalich nebo čínský jin/jang. Zdraví --Sokoljan 27. 12. 2008, 17:20 (UTC)

Rozdělení?[editovat zdroj]

Symbol má sice několik významů, všechny ale spolu dost souvisejí, a tak se mi zdá, že povaze encyklopedie (na rozdíl od slovníku) spíš odpovídá nerozdělovat. Článek není tak velký, aby se dělit musel. Zdraví --Sokoljan (diskuse) 4. 12. 2013, 20:49 (UTC)

Pro rozdělení - tématické části vyčlenit a případně vytv. rozcestník. --Wikipedista:BobM d|p 5. 12. 2013, 13:55 (UTC)
Proti rozdělení. Ani po více než 16 letech od vznesení návrhu nevidím jedinou část stávajícího článku, která by byla natolik nosná, aby si zasloužila samostatný článek (a nebyl z toho subpahýl). Spoustu specifických aspektů či konkrétních projevů obecného pojmu znak už zde v samostatných článcích máme, mimo ty v rozcestníku mohu namátkou uvést Mapová značka, Logo, Ikona (GUI), Astronomický symbol, Astrologické symboly, Dopravní značka, Symbol prvku, Značka jednotky, Značka veličiny/Značka fyzikální veličiny, Znak …, takže bych jen doporučoval rozšíření rozcestníku o již hotové články (či odkazy na příslušné kapitoly již hotových článků). --Petr Karel (diskuse) 19. 12. 2023, 17:41 (CET)Odpovědět