Diskuse:Správní právo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele Zik v tématu „Neozdrojováno + upravit

Nejsem pravnik, ale pusobim ve sprave. Nezna nekdo zasady, ktere jsou tradicni (uci se na skolach, pouziva je napr. NSS apod.) pro ceske spravni pravo? V nemecke casti wikipedie se lze docist o trech hlavnich zasadach obecneho spravniho prava, kterymi v Nemecku jsou 1. prednost zakona (Vorrang des Gesetzes), 2. omezeni pusobeni moci a pravnich norem (Vorbhehalt des Gesetzes) a 3. primerenost(?) prava (Verhaeltnissmaessigkeitsprinzip), jakou je napr. omezeni zasahovani do prav obcanu. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 94.74.239.82 (diskuse)

Dobrý den, děkujeme vám za upozornění. Jsme wikipedie – otevřená encyklopedie, tudíž i vy ji můžete editovat a upravovat. Takže s chutí do toho a Editujte s odvahou. Zdraví ♥ K123456  24. 12. 2011, 10:26 (UTC)

Neozdrojováno + upravit[editovat zdroj]

V článku není jediný zdroj a některé věty (jako: „Někdy toto bývá mírně nepřesně interpretováno, že správní právo se řídí zásadou ,co není, explicitně zákonně daně umožněno, je zakázáno.'") jsou podivné (jednak je ta věty podivná jazykově, za druhé nevím, proč by měla být nepřesná zásada legální licence (čl. 2 odst. 3 Ústavy: Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech, v mezích a způsoby, které stanoví zákon.). Zaměstnanec státní správy (ve skutečnosti to nyní už nemusí být zaměstnanec, pokud na něj dopadá služební zákon) musí „podepisovat formuláře“, pokud mu to zákon ukladá; nemusí, pokud má možnost diskrece; a nesmí, pokud to zákon v daném případě neumožňuje. Taktéž si nejsem jist, jestli zrovna zákon o ochraně průmyslových vzorů je naprosto typická správní norma. Dále si například nejsem jist, co znamená, že „správní právo trestní reguluje právní odpovědnost v režimu trestního práva“. Sám nyní nemám čas na rozsáhlejší předělání, snad v budoucnu. --Zik (diskuse) 3. 2. 2016, 12:32 (CET)Odpovědět