Diskuse:Spirituální františkáni

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Poznámky vyučujícího ke zpracování hesla v rámci projektu Studenti píší Wikipedii[editovat zdroj]

Vyjasnění chronologie událostí a struktura hesla[editovat zdroj]

V úvodu článku není jasný chronologický vztah (resp. časový rozestup) mezi událostmi ve 30. letech 12. stol. a vystoupením čelních spirituálů koncem 13. stol. Podobný problém je patrný i dále v článku: nejdříve se hovoří o dvou větvích, ale v souvislosti s událostmi konce 13. století vč. zmínky o zákroku proti nim Janem XXII. ve 20. letech 14. stol., pak se výklad navrací k prohlubování krize po Bonaventurově smrti. Tento problém je spojen s ne zcela zdařilou strukturou hesla. Doporučuji informace přeskupit. Dz (diskuse) 18. 1. 2013, 17:08 (UTC)

Srovnání italské a jihofrancouzské situace[editovat zdroj]

„Terciáři z měst ve střední Itálii na rozdíl od francouzského jihu do sporu vtaženi nebyli“: toto by si zasloužilo rozvedení o informaci, kdo byl tedy v Itálii nositelem sporu (o kterém se hovoří v následující větě). Dz (diskuse) 18. 1. 2013, 17:08 (UTC)

Viennský koncil[editovat zdroj]

Z článku není jasné, jak souvisí se spirituály, a je mu věnováno více prostoru než bule Exivi de paradiso. Dz (diskuse) 18. 1. 2013, 17:33 (UTC)

Pokusila jsem se do textu souvislost tématu s koncilem ve Vienne začlenit. Přidala jsem také odkaz na aj překlad dekretů koncilu do referencí. Arachne39 (diskuse) 6. 5. 2013, 16:12 (UTC)

Několik požadavků na ověření zdroje[editovat zdroj]

Přidal jsem do článku k více či méně pochybně působícím údajům několik požadavků na ozdrojování či ověření, zda citovaný zdroj skutečně přesně toto uvádí. Dz (diskuse) 18. 1. 2013, 17:38 (UTC)

Fanatici chudoby?[editovat zdroj]

V tomto článku i článku Petr Jan Olivi doporučuji zvážit termín fanatici. M. Lambert jej sice myslím používá a může být užitečnou zkratkou, ale zároveň je dost hodnotící. Dz (diskuse) 18. 1. 2013, 18:02 (UTC)

Propojení odkazy[editovat zdroj]

O zákroku proti spirituálům se pojednává ještě např. v heslech Bonifác VIII. a Jan XXII. Bylo by asi dobré (1) tato hesla v dané části prolinkovat ke spirituálům a (2) v případě potřeby upřesnit části o spirituálních františkánech uvedené tam (nebo naopak za pomoci údajů uvedených tam upřesnit informace zde). Dz (diskuse) 19. 1. 2013, 14:15 (UTC)

Obrázky[editovat zdroj]

Do článku zasahovat nechci, nic o tom tématu nevím, ale chybí mi tam obrázky :-) Na německé a italské verzi článku nějaké jsou (všechny licencovány v Public domain, takže plně použitelné), tak by to chtělo jimi dokreslit i tento článek. --Byrnjolf 19. 1. 2013, 19:10 (UTC)