Diskuse:Spektrofotometrie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Sloučení se nebráním, ale vše, co je v článku spektrofotometrie, už v článku spektrofotometr je... ale pokud chcete, můžu provést copy-paste sloučení, bylo by to vhodnější? --Vojtech.dostal 9. 6. 2011, 11:21 (UTC)

Určitě... --Wikipedista:BobM d|p 9. 6. 2011, 11:23 (UTC)
Hotovo, dík. --Vojtech.dostal 9. 6. 2011, 11:48 (UTC)

Spektrofotometrie se svislým paprskem[editovat zdroj]

Pokud ke vzorku přidáme určité množství bezbarvého roztoku, sníží se sice koncentrace absorbující látky, zároveň se ale úměrně zvýší hladina roztoku v jamce (prodlouží se optická dráha) a výsledná absorbance bude stejná. Naopak, pokud se ze vzorku odpaří část bezbarvého rozpouštědla, optická dráha se sice zkrátí, zato však stoupne koncentrace absorbující látky a absorbance se opět nezmění. Lze říci, že na rozdíl od klasické fotometrie, kde absorbance odpovídá koncentraci absorbující látky v roztoku, závisí absorbance při měření svislým paprskem na látkovém množství absorbující látky ve vzorku.

Tento odstavec je blbost. Záleží na průměru jamky, určitě se nesníží koncentrace o stejný koeficient jako se zvýší délka optické dráhy a naopak, takže ke změně absorbance určitě dojde (si to zkuste sami). TH 18. 10. 2012, 15:59 (UTC)