Diskuse:Souhvězdí Orionu

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Zdravím kolego, vaše práce se mi velice zamlouvá. Souhvězdí sice nejsou zrovna mou parketou, ale měl bych připomínku. Aby to bylo na DČ, bylo by potřeba text daleko více proložit referencemi viz např. Hubbleův vesmírný dalekohled a Spitzerův vesmírný dalekohled. Jinak moc pěkné! PS: se stylistikou Vám moc nepomůžu, to taky není moje mistrovská parketa :-))) --Gothic2 13. 8. 2008, 13:29 (UTC)

Keďže sa jedná čiastočne o môj preložený článok, dovoľujem si pripomenúť, že ja som na sk wiki práce na článku ešte ani zďaleka neskončila. A keďže by som ho v budúcnosti rada videla medzi NČ, plánujem do slovenského článku doplniť ešte hromadu referencií (keďže je to ale moja neobľúbená činnosť, nechávam si to na záver). Ďalšie referencie však už budú len odkazy na už uvedené knihy. --Eryn Blaire 14. 8. 2008, 12:27 (UTC)
  • Upravil jsem citační šablony tak, jak se mají používat v případě, že je jedna publikace používána vícekrát. Citační šablona se použije při první citaci, při dalších se již používá pouze název knihy kurzívou. Zjednoduší a zpřehlední to tu část článku, kde jsou vypsány citace. Dále jsem dvě hlavní knihy zabývající se souhvězdím Orionu, vypsal do sekce literatura. Ta by btw. chtěla rozšířit (jistě existuje více publikací). V tomto oboru se taktéž neorientuji, takže můžu radit pouze po technické stránce. --Faigl.ladislav 13. 8. 2008, 14:10 (UTC)


Já bych měl jednu připomínku, když čtenáři nabízíme podrobnější informace o Mlhovině v Orionu a o Mlhovině Koňská hlava, tak by tam taky měly být. A ne že ve článku budou mnohem podrobnější, než v odkazu.--Mirek256 13. 8. 2008, 15:49 (UTC)

Podzemnik[editovat zdroj]

Jak již podotkl výše Gothic, chtělo by to více referencí, které jsou pro kvalitní článek klíčové. Díky nim pak článek bude splňovat podmínky ověřitelnosti a bude možné jej posunout na „vyšší level“;-) U dobrého článku se neočekává, že bude zdrojován za každou větou, ale ty základní informace by měly mít uvedeny zdroj svého původu. Po doplnění referencí se text článku většinou dost změní, proto v tuto chvíli není tak nutné poukazovat na drobné nedostatky (např. linkování - odkaz na souhvězdí by měl být hned při prvním výskytu, tj. v první větě, sloh by šel jistě taky místy zlepšit, ale v tuto chvíli to není zas tak důležité opravovat, pokud se s textem = bude dále pracovat). Článek to jinak moc pěkný a pevně věřím a doufám, že se jej na úroveň článků Dobrých dotáhnout podaří. Hodně štěstí, --Podzemnik 15. 8. 2008, 15:48 (UTC)

Juan de Vojníkov[editovat zdroj]

Oceňuji nasazení kolegy Altair, doufám, že ho hned po první recenzi neodradíme. Já si dovolím nadhodit své oblíbené bodíky:

  • obecně:
  1. znají hvězdy orionu i jiné taxonomické systémy? například čínský?
  2. nějak mi tam chybí Externí odkazy jako sekundární zdroje
  3. té literatury by víc nebylo?
  4. proč je odkazováno z Orionův pás, Orionův meč apod.?
  5. mezi textem a referencí se nepíše mezera
  6. obrázku OrionConstellation.jpg chybí popisek
  7. chtělo by to doplnit kapitolku Orion v názvech, pokud je to odvozeno od tohoto souhvězdí, či v umění
  8. chybí odkazy do jiných projektů, např. Commons
  9. u fotek by to chtělo uvádět techniku focení a měřítko
  • podrobné:

---pokračování příště.--Juan de Vojníkov 18. 8. 2008, 06:05 (UTC)

Připomínky[editovat zdroj]

- Betelgeuze - Od Slunce je vzdálená 652 světelných roků což z Betelgeuze dělá nejbližšího červeného veleobra na vzdálenost 1000 ly. Ono je ještě bližší veleobr? trošku nechápu

- Jiné zdroje uvádějí jinou vzdálenost Betelgeuze - [[1]] asi 430 světelných let

- pro Rigel zas jiný zdroj udává jinou teplotu hvězdy [[2]] včetně en wiki en:Rigel

-spektrální typ 09 neznám Hlavní hvězda je modrý veleobr spektrálního typu 09 vzdálený od Slunce asi 800 ly.

-pak jsou ve článku stále překlepy, doporučuji používat Firefox s kontrolou pravopisu --Mirek256 14. 8. 2008, 16:23 (UTC)

Podle mne by to také chtělo:

  • Rozšířit úvod - měl by délkou odpovídat délce článku a hlavně by měl shrnovat obsah celého textu - tedy ty hlavní informace z něho.
  • Doplnit info k jakému místu na Zemi se údaje o pozorování vztahují ("Orion je pozorovatelný od srpna, kdy je vidět krátce před svítáním, do dubna." - to přece neplatí na celé zeměkouli, že?)
  • "Podrobnější informace naleznete v článku Orion (mytologie)." - tato šablona (stejně jako cokoli jiného) by se měla používat jen je-li pravdivá. Buď ji vynechte nebo dopište ten mytologický článek tak, aby byl opravdu podrobnější než kapitola pod šablonou.
  • "rozděluje Oriona na severní a jižní část." - to je asi sporné, ale já bych Orion jako souhvězdí skloňoval spíš neživotně, tedy "rozděluje Orion".
  • Orion v emblémech - jednovětou kapitolku bych vynechal, připadá mi trochu jako výkřik do tmy.

Hodně zdaru,--Ioannes Pragensis 22. 8. 2008, 20:33 (UTC)