Diskuse:Sonety (Shakespeare)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V článku je použit materiál (překlad Sonetu 146 od Martina Hilského) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2010011110013953.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Zastaralý článek[editovat zdroj]

Tento článek o Shakespearových "Sonetech" je téměř ve všech ohledech zastaralý a překonaný. Nejen z mého pohledu zastánce oxfordské teorie, ale i jinak. Mj. se dnes téměř všichni znalci "Sonetů", této neuvěřitelně komplikovaně napsané básnické sbírky, shodují na tom, že o nějakém homosexuálním vztahu, a ještě k tomu vzájemně opětovaném, mezi Shakespearem ze Stratfordu a 3. hrabětem ze Southamptonu (Fair Youth), nemůže být ani řeči. Jak tato teze vůbec kdysi mohla vzniknout, to nelze ani dobře domyslet. Podle mého názoru, a názoru mnoha odborníků, je to vzhledem k obrovskému stavovskému rozdílu mezi oběma muži pro danou dobu (alžbětinská Anglie) naprostý nesmysl. Krom toho existuje nyní určitá dopodrobna vypracovaná téze, doložená naprosto přesným zkoumáním historických souvislostí, která plně podporuje teorii o tom, že pravým autorem "Sonetů" byl Edward de Vere, 17. hrabě z Oxfordu. Tento šlechtic měl k mladíkovi zvanému Fair Youth ale jiný vztah než homosexuální. To je ovšem věc, která je zcela jiného charakteru, než se donedávna myslelo. Nevidím smysl v tom, opakovat staré ničím nedoložené, naprosto spekulativní téze o homosexualitě autora "Sonetů", když tady je nová, daleko logičtěji a věrohodněji vypracovaná téze o pohnutkách pravého autora. Klíčem k porozumění "Sonetů" je tzv. essexské povstání z roku 1601. --Zbrnajsem (diskuse) 7. 5. 2012, 10:41 (UTC)