Diskuse:Slovensko (politické hnutí)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Navrhuji přesun článku zpět na předchozí verzi podle slovenského názvu strany. Jaký byl přesně důvod k přesunutí článku z jeho původního slovenského názvu na český? Rád bych podotkl, že všechny články o slovenských politických stranách jsou ve slovenštině. Měl jsem za to, že se jedná o zažitý úzus české wikipedie, proto jsem i tak některé články o slovenských politických stranách vytvářel pod jejich originálním názvem. Tímto předchozím přesunem nastává akorát v názvech článků zmatek. --Thomas999, 8. 3. 2012, 15:16 (UTC)

Přesunul jsem to ze dvou důvodů, jednak se podle mě na wiki nepoužívají velká písmena v názvu článků, pokud se nejedná o zkratky, pak také článek neobsahoval žádné zdroje, tak jsem si pár našel a v českých zdrojích se o té straně referuje jako o Obyčejných lidech. Podobně - česky - se píše i o ostatních slovenských stranách. Na wiki jsou další slov. strany jak česky, tak slovensky. Většinou sice slovensky, je otázka, jestli je to správně a jestli je pro to nějaký podstatný důvod? Pokud existuje zažitý užívaný název, tak by se podle mě měl užívat spíše český název (Wikipedie:Název článku) a taky kvůli slovenským písmenům, která nejsou v české klávesnici. --Ladin (diskuse) 8. 3. 2012, 17:51 (UTC)

Souhlasím s přesunem na původní název. Ladinův přesun měl být mimochodem řešen šablonou (jedná se o nejednoznačný a sporný přesun), nikoli silovou formou. Nejsem příznivcem konceptu psát v názvech bez zkratky za každou cenu malá písmena. Jedná se o značku daného politického subjektu, kterou bychom měli respektovat (pokud neexistuje závažný důvod psát malá písmena, ten zde nevidím). Od dalších forem názvů existují přesměrování, která editora dovedou na článek. Pokud se na wiki prosadí forma s malými písmeny, samozřejmě budou přesunuty i další strany (SUVERENITA - Blok Jany Bobošíkové, Strana Práv Občanů ZEMANOVCI, STOP… ), respektive všechny takové primární názvy. Jedná se o věc systémovou, nikoli ad hoc.--Kacir 11. 3. 2012, 10:45 (UTC)

Na svých oficiální stránkách používá strana svůj název s prvními dvěma slovy napsanými v kapitálkách, z tohoto důvodu jsem rovněž článek pod tímto názvem zakládal. Myslím si, že názvy článků by v tomto ohledu měly být jenotné. Co se týče pojmenování článku v češtině, nic proti tomu nemám, jen by to chtělo také přejmenovat všechny ostatní články o všech dalších stranách (například strana SMER je v českých médiích označována mnohdy jako "Směr" a zkratka strany SDKÚ je rovněž vykládána jako "Slovenská demokratická a křesťanská unie". Jiná věc jsou názvy politických stran v jiných zemích, vzhledem ale ke všeobecné podobnosti češtiny a slovenštiny by ponechávání názvů v jejich slovenských verzích nemělo být problémem. --Thomas999, 11. 3. 2012, 11:00 (UTC)

Jsem pro přesun na oficiální zaregistrovaný název a ten zní OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, viz zde. --Silesianus (diskuse) 25. 3. 2012, 15:08 (UTC)

Do šablony by se mohlo přidat logo strany.