Diskuse:Seznam klubů v nejvyšších fotbalových soutěžích zemí UEFA

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Myslím, že bude lepší tam nechat odkazy na články, kde bude víc než jen v automaticky tvořené kategorii, nebude (argumentačně) silná námitka, revertuju to. Zanatic 17:36, 28. 2. 2007 (UTC)

Promiňte, ale co si představujete, že může být v těch článcích uvedeno? Co byste čekal za obsah např. v článku České fotbalové kluby"? Doufám, že tuhle námitku budete považovat za dost silnou... Okino 17:43, 28. 2. 2007 (UTC)
(Nevykat, prosím). Viz en verze článku. Zanatic 17:45, 28. 2. 2007 (UTC)
Pardon. A k obsahu: Prošel jsem několik článků na en.wiki (nazvaných tam jako "Seznam fotbalových klubů země xy") - a nepřišel jsem na nic, co bychom tu museli mít. Co obsahují, může být řešeno kategorizací nebo zapsáním do článku o příslušné fotbalové lize nebo asociaci. Můžeš mi dát konkrétní příklad, jestli jsem něco přehlédl?
Pokud tam opravdu nic není, připadá mi to jako zcela zbytečné tříštění sil - tvořit (a aktualizovat) kromě článků o fotbalových ligách ještě seznamy fotbalových klubů. Na české Wikipedii je moc práce k udělání, abychom se zabývali tím, co za nás udělá kategorie, a zbytečně věci dublovali (a n-blovali). Okino 17:53, 28. 2. 2007 (UTC)
Podle mě to cenu má, v kategoriích například nebudou podle soutěže a taky tam nebudou ty, o nichž ještě neexistuje článek. Zanatic 17:55, 28. 2. 2007 (UTC)
Ad 1) Podle soutěže bych je třídil v článku o fotbalové lize, pokud to potřebujeme. (nejsem si jist, pochybuju, že někdo za dva roky zaktualizuje seznam ázerbajdžánských fotbalových klubů podle lig). Podle lig je můžeme koneckonců třídit i v kategoriích, pokud o to kdokoli tak moc stojí - můžeme mít u velkých zemí: Anglické prvoligové kluby, anglické druholigové kluby atd.
Ad 2) Prvoligové, co nemají článek, máme už v tomhle článku - druholigové zatím zapomeňme, dokud nebudou prvoligové aspoň opahýlované! Okino 18:10, 28. 2. 2007 (UTC)
1) Články o fotbalových ligách moc nemáme. Aktualizovat to budu s radostí. Třídit to podle kategorií je složitější.
2) I seznamy neexistujících článků mají smysl, zvlášť v tomhle případě i pouhé seznamy přinášejí spoustu informací. Zanatic 18:13, 28. 2. 2007 (UTC)
Shrnutí: Nezdá se mi užitečné to dělit, ale pokud myslíš - dělej, jak umíš. Dokud ale nevytvoříš aspoň jeden článek X-ské fotbalové kluby, nech to prosím zatím, jak to je. Nic to neškodí. Dál napíšu brzy (částečně o něčem jiném) na Tvou vlastní diskusi. Díky, Okino 18:52, 28. 2. 2007 (UTC)

České názvy[editovat zdroj]

Kromě toho, že by bylo potřeba vůbec dohodnout, jak pojmenovávat články o sportovních klubech, myslím, že je s ohledem na Wikipedie:název článku nutné (očekávanost názvu) používat názvy v počeštěné formě. Tedy Bayern Mnichov místo Bayern München, Racing Štrasburk místo Racing Strassbourg apod. Používáme také počeštěné názvy měst (tedy rozhodně Baku!). Dále si nejsem jistý, zda používat do názvů znaky, kvůli kterým je nutné instalovat do Windows nová písma. Okino 13:09, 23. 7. 2007 (UTC)

Které znaky? Zatím jsou všechny (aspoň fotbalové) na oficiálních názvech. Rád bych, kdyby to tak zůstalo, je to jediný jednoznačně určitelný název. Při pohledu na iw je vidět, že je to zvykem takřka všude. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 13:16, 23. 7. 2007 (UTC)
S oficiálními názvy si nejsem jistý. Jak víme, že třeba Hertha BSC Berlin je oficiální název? Podle mne je oficiální název Hertha BSC. FC Spartak Moskva není podle všecho FC Spartak Moskva, ale FK Spartak Moskva. A tak podobně. Pak je otázka, jestli je oficiální název se zkratkou (FC) nebo s rozepsaným názvem (Football Club). Atd. Nicméně, pokud píšeme českou Wikipedii, měli bychom se držet českého doporučení o očekávaných názvech a oficiální název uvádět v textu (viz též výše uvedené doporučení a částečně analogické doporučení o názvech obchodních společností).
Pokud jde o znaky, v Tebou užívané ázerbájdžánštině se mi leccos nezobrazuje. Okino 13:25, 23. 7. 2007 (UTC)
Navíc ani věta "Při pohledu na iw je vidět, že je to zvykem takřka všude" vypadá nepřesně např. při pohledu na en. a fr. (a další) interwiki u klubů jako jsou Bayern Mnichov nebo Inter Milán. Okino 13:28, 23. 7. 2007 (UTC)
Oficiální názvy se dají většinou zjistit jednoduše, pokud je někde chyba, má se opravit. Myslím, že je zvykem používat zkratky a nerozepisovat, ale lze se dohodnout na opaku. Který český název? Většinou se jich dá vytvořit hodně. Který preferovat? Oficiální název je jen jeden. Myslím, že je rozumné mít články pod oficiálními názvy a v textu používat jakékoli. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 13:32, 23. 7. 2007 (UTC)
Osobně bych doporučoval používat takové názvy, které se používají v médiích - a ta je obvykle přebírají z ČTK. Nebo se dohodnout na nějaké kvalitní referenční publikaci. Beztak bude nutné vytvořit přesměrování - a pravděpodobnost, že někdo využije k hledání přesný název FC Girondins de Bordeaux je blízká nule, když se o klubu zcela běžně hovoří jako o Girordins Bordeaux. Okino 13:44, 23. 7. 2007 (UTC)
U oficiálních názvů není třeba hledat žádnou referenční publikaci, redirecty jsou tak jako tak ze všeho, hledání to neztíží, v textu lze používat cokoliv, je to jednoduché. Proč to komplikovat? Abychom naplnili, co je v pravidle? Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 13:48, 23. 7. 2007 (UTC)
Doporučení "...Vysvětluje standardy, s nimiž většina wikipedistů v principu souhlasí a které je vhodné dodržovat." To, že je něco v pravidle, neznamená, že si to vymyslel nějaký byrokrat, ale že k tomu úvahou došel někdo, kdo o věci přemýšlel. "Jméno článku by mělo být takové, jaké by čtenář nejspíše čekal." Kolik lidí ví, jaký je a jak se píše přesný název klubů, jako jsou Inter Milán, Olympique Lyon apod.? A kdo se postará, aby "oficiální názvy" byly skutečně oficiální a bude je aktualizovat při každém přejmenování? Zavedený název má tu výhodu, že - právě proto, že je zavedený - se nemění. Okino 14:17, 23. 7. 2007 (UTC)
Já. Honza Záruba Pomozte Wikislovníku! 14:23, 23. 7. 2007 (UTC)

Souhlas se seznamem[editovat zdroj]

Pokud bych zde mohl vyjádřit svůj názor, zdá se mi stránka nejen seznamu fotbalových klubů z UEFY, ale i dalších konfederací (Afrika, Asie, Amerika apod.) naprosto důležitá a smysluplná. Když jsem ji tady viděl poprvé, udělalo mi to velkou radost, čerpal a čerpám z ní nové poznatky. Aktualizace stránek s ohledem na seznam účastníků jednotlivých evropských a dalších lig na různých kontinentech smysl jednoznačně dává. Pochopitelně by se to celé dalo přesunout na nějakou stranu, ale přesuňte to tak, aby to ten, kdo se o tohle zajímá (jako třeba já :-), našel!