Diskuse:Rudolfův majestát

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Nazdar, přečetl jsem si tento příspěvek ve wiki a nemohu s ním souhlasit. Předně jsou zásadně problematické tyto věty: "Později Rudolf svého podpisu litoval a pokusil se toto své rozhodnutí zvrátit. Vpád vojsk jeho bratrance, pasovského arcivévody Leopolda, do Prahy v roce 1612 urychlil Rudolfův pád." Pasovské vojsko do Čech vpadlo už v prvních dvou měsících roku 1611. Pozval si ho Rudolf II., který chtěl od svého příbuzného pasovského biskupa Leopolda pomoci plně ovládnout Prahu, která byla zčásti ovládaná opozicí proti Rudolfovi II. Pasovští však neuspěli a byli postupně vyhnáni. Na vyhnání se podílely sbory z Moravy, jednotky Matyáše a české sbory mj. pod vedením hraběte Thurna. Oficiálně se Pasovští stáhli z Čech v květnu 1611, kdy byla s nimi uzavřena dohoda (na ní se značně podílel Petr Vok Z Rožmberka). Oficiální Rudolfův pád byl také již roku 1611 a to v létě (z hlavy tuším že v srpnu, avšak už v květnu prohlášen Matyáš českým králem), kdy byl Rudolf nucen podepsat abdikační listinu. Rudolf II. pak zemřel už v lednu 1612 a to bylo v době, kdy byl už jen držitelem řady nyní již "prázdných" titulů včetně titulu českého krále. Navrhuji tedy přeformulovat zmíněné věty. Tato fakta je možné ověřit např. v knize Bílá hora a české dějiny od Františka Kavky. -- Tento komentář byl přidán 6. 9. 2008, 22:44 (UTC)

Vůbec nic a vůbec nikdo Vám nebrání text upravit či opravit - viz Wikipedie:editujte s odvahou ** Změny na Vaše přání zde nikdo neprovádí, takto Wikipedie nefunguje ** S pozdravem --MiroslavJosef 6. 9. 2008, 22:47 (UTC)

Píšu to sem, aby bylo jasné proč případně pozměním text, pokud se mi bude chtít (!). Není to však mou povinností a je na vás, abyste si udržovali ve wiki aspoň přiměřeně kvalitní informace. Takže mi vlastně říkáte vaším sdělením, že nikdo nic neopraví a tedy vše zůstane, pokud nezasáhnu (nebo někdo jiný), v původním stavu, což znamená, že schvalujete nesprávná fakta ve wiki. Tedy gratuluji! Já upozornil a uvedl zdroj a správný výklad, vy si to upravte. Pokud to nikdo neupraví, upozorněte na zpochybnění správnosti textu. Jednoduché... -- Tento komentář byl přidán 6. 9. 2008, 22:51 (UTC)

Na Wikipedii nemá nikdo žádné povinnosti - to je Váš hrubý omyl ... nikdo nikoho k ničemu nenutí - nejsou zde žádní zaměstnanci ani placení administrátoři - všichni dělají vše zdarma ve svém volném čase dobrovolně ** Na "nás" nic není ..., nikdo zde nic neschvaluje ... ** --MiroslavJosef 6. 9. 2008, 22:57 (UTC)
Pokud se Vám cokoliv zde zapsaného nelíbí, musíte to opavit jen Vy sám - nikdo jiný to za Vás neudělá !!! --MiroslavJosef 6. 9. 2008, 22:58 (UTC)

Ano, a proto je wikipedie často zdrojem velmi pochybných informací. Mou dobrou vůlí bylo poukázat na chybu. Vy nemáte povinnost vůči wikipedii ale vůči vlastnímu svědomí, které Vám jistě káže, abyste se snažili vést wiki k větší dokonalosti. Tím pádem je to právě na Vás, kdo by měl případně zdůraznit zpochybnění textu apod. Vy totiž dostáváte hlášky o změnách - ne obyčejní uživatelé. Jste to tedy právě Vy, kdo může velmi rychle a bez větší práce učinit nápravu. Fascinuje mě, jak se wiki neustále ohání autorskými právy, ale na vlastní správnosti textu jí asi houby záleží. P. S. Já nic nemusím!!! Nejsem s wiki nijak spojen. Já vám chtěl jen pomoci. -- Tento komentář byl přidán 7. 9. 2008, 11:56 (UTC)