Diskuse:Ritus

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Netuším, proč jste změnil standardní liturgické dělení ritů. Krom toho do článku zavádíte chybné dělení církví (např. Římsko-katolická církev (církve ve společenství se Svatým stolcem v Římě)). Rozbíjíte členění rodin ritů na dělení podle jednotlivých církví, s čímž by těžko který liturgik souhlasil. Krom toho zavádíte vlastní terminologii, která nenachází odezvu ve skutečnosti a vědeckém zkoumání (např. anglikánská varianta či novus (sic!) ordo missae). Přes veškerou překladovou variantu v tomto článku Vám navrhuji vrátit text do původní podoby, neboť současná varianta je oproti mé předešlé spíše konfuzní než ku pomoci. --Dodo 11:30, 10. 8. 2005 (UTC)

Navrhl bych vrátit a doplnit podle této verze... Mohl byste se na to podívat?? 62.209.237.4 11:33, 10. 8. 2005 (UTC) (cinik)
Netvrdím, že můj překlad je perfektní, avšak obsahuje trochu více informací o ritech a liturgiích. Trochu jsem doufal, že kolega Dodo tuto změnu zjistí, a že mou neodbornou terminologii učeše do srozumitelnější podoby. Nezavádím tedy novou terminologii (nebo vlastní), ani vás nechci rozčílit, nebo urazit, jen se snažím upozornit, že v anglické Wikipedii je o této věci více informací, i ty, které jste ve svém původním textu opominul. Tedy jsem v podstatě pro, co navrhl kolega Cinik
--Jan Pospíšil 11:48, 10. 8. 2005 (UTC)

To, co Vám vytýkám, je, že směšujete rodiny ritů a rity. Proto jste z článku rodiny ritů vymazal, ačkoli se jedná o terminus technicus. Současnou verzi nejsem smysluplně schopen opravit tak, abych nevypustil Vaše informace. --Dodo 11:59, 10. 8. 2005 (UTC)

Nejedná se v pravém slova smyslu o "mé" informace, ale o překlad z anglické Wikipedie. Možná, že anglicky hovořící wikipedisté shromáždili více relevantních informací, možná také ne - to je třeba kriticky posoudit a pokusit se o kompatibilitu údajů, které se nacházejí také v jiných jazykových verzích Wikipedie.
--Jan Pospíšil 12:09, 10. 8. 2005 (UTC)

Liturgie a anafora[editovat zdroj]

Je v tomto článku nějaký rozdíl v termínech "liturgie" a "anafora"? Nejsou jmenované ukázky východních liturgií spíše anaforami? --Ansgar 13:05, 10. 8. 2005 (UTC)

Jsou, sám bych je nejradši smazal, jenže zde byla žádost zakomponovat je. Pokud máš ještě čas (já za chvíli odjíždím směr Köln), vytvoř heslo Anafora a slinkuj ho s Liturgie a Ritus (kde rozdělení není dosud zcela uspokojivé). --Dodo 13:10, 10. 8. 2005 (UTC)
pozdravuj Köln. Zkusím to zapracovat, ale ne dnes. --Ansgar 13:18, 10. 8. 2005 (UTC)

Bohoslužby západního ritu?[editovat zdroj]

Mše Pavla VI. a tridentská mše jsou přece způsoby slavení římského ritu. Není proto v nadpisu zavádějící slovo "západní"? Navíc Tridentská mše nerovná se mimořádná forma římského ritu (forma extraordinaria), tou je jen tridentská mše slavená podle misálu z r. 1962!

--Michnvejv 16:43, 18. 1. 2018 (UTC)