Diskuse:Rada Evropské unie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Rada EU vs. Evropská rada[editovat zdroj]

I přesto, že článek obsahuje odkazy na podobně pojmenované instituce, přidal jsem info o častém zaměňování Rady EU a Evropské rady (tzn. nejde zde o duplicitu). Elm tuto editaci zrušil s odůvodněním: "Verze 4162191 uživatele Viktvor (diskuse) zrušena, vlastní výzkum, nahoře je upozornění na záměnu, to stačí..." S tím však musím polemizovat, protože jde o nepochopení problému. V první řadě nahoře není ani tak "upozornění na záměnu", ale odkaz na podobně pojmenovanou instituci. Má editace však obsahuje odlišnou informaci - o tom, že dvě ze tří podobně pojmenovaných institucí - Rada EU a Evropská rada - bývají často zaměňovány jak médii, tak i politiky: "Ve zpravodajství i ve vyjádřeních politiků bývá (Rada EU) často chybně označována jako Evropská rada." Všimněte si, že o zaměňování s Radou Evropy, která je též zmíněna "nahoře", nic nepíšu, protože ta zaměňována zpravidla nebývá. Prosím o přesnost a omezení zbrklých zásahů. Dík ;-) Proto svou editaci vracím. Tím však nevylučuji možnost silnějšího protiargumentu, který - objeví-li se - budu samozřejmě respektovat. --Viktvor 27. 7. 2009, 12:33 (UTC)

Věta "(Ve zpravodajství i ve vyjádřeních politiků bývá často chybně označována jako Evropská rada.)" silně zavání vlastním výzkumem. Nahoře v článku jsou zmíněny odkazy na podobně se jmenující instituce a když jsou podobně pojmenované, je jasné, že se mohou plést, všem, nejen politikům či zpravodajcům. To podle mě stačí. Dle mě buď tedy dodejte zdroj vylučující vlastní výzkum tohoto tvrzení nebo odstraňte, protože je to ještě více matoucí než objasňující. --Elm 28. 7. 2009, 09:20 (UTC)
Taky jsem aspoň 2× slyšel, jak to v (nejmenované :) televizi spletli. Ale "slyšel jsem" pro Wikipedii nestačí. Je tedy třeba opravdu dodat zdroj. --Packa 28. 7. 2009, 18:44 (UTC)
- Kdo umí, nechť prosím doplní (sorry, zatím nemám čas se to učit): např. [1], [2], [3], [4], [5] a mnoho dalších. Ani omylem nejde o ojedinělý zjev. Problém je patrně v tom, že ve vyjádřeních politiků jde o "evropskou Radu", kdežto inteligentní "novinář" ji bezmyšlenkovitě přebírá jako "Evropskou radu". Je to však spekulace, která do encyklopedie taky nepatří... --Viktvor 5. 8. 2009, 08:52 (UTC)