Diskuse:Profesor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Bylo by fajn napsat, jestli podle pravidel českého pravopisu se píš prof., nebo Prof. Tedy s malým, nebo velkým počátečním písmenem?--Juan de Vojníkov 19:04, 3. 1. 2007 (UTC)

Pro velké písmeno není důvod, píše se to s malým. Daniel Šebesta (diskuzepříspěvky) 19:23, 3. 1. 2007 (UTC)

Já právě, že je zvyk psát všechny zkratky titulů velkým, ale u prof. jsem se setkal s oběma variantama Ing. Danieli Šebesto. --Juan de Vojníkov 19:58, 3. 1. 2007 (UTC)

Všechny ne. Tituly jako JUDr., MUDr. se píšou s velkým písmenem, protože to jednak nejsou zkratky z českých slov a jednak to jsou víceméně iniciálové zkratky. Prof. se taky píše s velkým písmenem, a to na začátku věty. Daniel Šebesta (diskuzepříspěvky) 20:33, 3. 1. 2007 (UTC)

Profesor × učitel[editovat zdroj]

Bylo by dobré v textu více zdůraznit že užívání (a nucení k užívání) titulu profesor některými učiteli zejména na středních školách je neoprávněné a nesprávné! Pravděpodobně i nezákonné, byť tolerované.--ZbR 11:18, 19. 1. 2008 (UTC)

Profesor je v češtině „titul některých vysokoškolských nebo středoškolských učitelů, např. profesor Karlovy univerzity, středoškolský profesor“ (srov. Akademický slovník cizích slov, Academia, 2001, s. 621). Je zřejmé, že slovo profesor jako součást oslovení má na českých středních školách dlouhou tradici, ovšem myslím si, že nikdo ze středoškolských vyučujících nemá tento titul na dveřích své pracovny nebo na svých vizitkách ani ho nepoužívá jako součást podpisu. Opak je nebo může být pravdou pro vysokoškolské profesory. Podle zákonů ČR je titul profesor patrně omezen na vysokoškolské profesory, ale jazyk a jeho neterminologické užívání se zákonem neřídí. Daniel Šebesta {diskuze | příspěvky} 16:43, 19. 1. 2008 (UTC)


Naprosto správně. Souhlasím o toto doplnění. Jaroslav Ráb

Za co se profesura uděluje?[editovat zdroj]

Mě by například zajímalo, za co se titul profesor uděluje - to jsem v článku nenašel. Vím, že za vědecko-pedagogickou činnost, ale nestačí to ...

Tu jsou kritéria pro udělování titulů docent a profesor na Univerzitě Karlově v Praze. Kritéria ostatních českých vysokých škol jsem nehledal, tedy nemůžu srovnávat ani zevšeobecňovat. Jistě by ovšem bylo užitečné to udělat a informace do článku doplnit. Snad se mezi kolegy najde někdo, kdo na to má čas. Daniel Šebesta {diskuze | příspěvky} 22:23, 23. 1. 2008 (UTC)

Professor má velký profit?[editovat zdroj]

Kdo si vymyslel ten nesmysl, že lat. slovo "professor" je odvozeno od slovesa "profitare = mít užitek". Možná takové sloveso v latině vůbec neexistuje. "professor" je odvozeno od slovesa "profiteri", což znamená něco jako "veřejně vyznávat". Moje znalosti češtiny nestačí na to, abych to upravil sám, prosím, aby se někdo té věci ujal.

Dědeček

Ahoj dedecku, nic ti nebrani to opravit. Proto se Wikipedie jmenuje Otevrena encyklopedie, protoze ji muze kazdy upravovat. Tak vzhuru do toho.--Juan de Vojníkov 23. 7. 2008, 19:06 (UTC)

Přenesený význam?[editovat zdroj]

Opravdu to označení libovolného učitele je "přenesený význam"? Není to naopak původní, obecný význam? Podle Rejzkova etymologického slovníku to slovo označovalo původně veřejného učitele (od profiteri = veřejně prohlašovat, vyznávat) a teprve od 16. století se význam zužoval jen na vysokoškolské učitele, pouhý formální titul se z toho stal asi ještě mnohem později. --ŠJů 5. 11. 2009, 14:28 (UTC)