Diskuse:Průjezd obloukem

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie


Archivy
Archivy

Proč přechodový úsek ? Protože ...[editovat zdroj]

Obecná terminologie[editovat zdroj]

Protože přechodový úsek je obecný název pro vzdálenost dané délky, kdy se mění nějaká vlastnost (např. křivost) z jedné hodnoty na jinou. Tento název je obecně pochopitelný a srozumitelný a dostatečně vystihuje význam úseku, že se jedná o určitou vzdálenost, na které dochází ke změně. Přechodnice je pouze geometrický tvar přesně definované křivky podle které je přechodový úsek konstruován. Tedy, přechodnice jako křivka je pouze vzorem nebo šablonou, podle které je přechodový úsek tvarován.

Výukové materiály pro studenty[editovat zdroj]

Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera, Katedra dopravního stavitelství, Výukový předmět: Základy dopravní techniky, studijní materiály, kapitola 2, citace z přednášky: (pod textem je schován odkaz, kliknout a vyhledat v přednášce)

Obrázky názorně ukazují, že kružnicový oblouk nemůže přímo navazovat na přímou kolej. To by znamenalo skokovitý nárůst křivosti (1/R) a nežádoucí ráz působící na dynamický systém vozidla. To je důvod, proč se zde vkládá křivka postupné změny křivosti, tzv. přechodnice. Ta se ještě v místech svého napojení zaobluje. Jedná se o kubickou funkci y = f(x3). Ve svislém směru je situace obdobná. Převýšení koleje (rozdíl výšky vnějšího a vnitřního kolejnicového pásu) se rovněž nemůže změnit skokovitě. Děje se plynule po tzv. vzestupnici. Ta je svou délkou totožná s přechodnicí. Její hlavní parametr je tzv. strmost 1:n.

Přechodnice je tedy pouze zkrácený název pro křivku postupné změny křivosti. V textu je zcela jasně uvedeno, a je v něm zvýrazněno, že se jedná "pouze" o aplikaci křivky, tzv. geometrickou přechodnici. Podle této křivky se tedy konstruuje (ohýbá) přechodový úsek. Mimo jiné má přechodnice nehmotný charakter, je pouze slovním označením křivky z geometrického pohledu a těžko po ní vlak pojede.

Odkazy[editovat zdroj]

1) Univerzita Pardubice, Dopravní fakulta Jana Pernera, Katedra dopravního stavitelství - viz rozbor výše

2) Oblouk s převýšením a přechodnicemi (1) - obsahově shodné dokumenty, popisuje pouze praktické použití geometrických tvarů v praxi, viz možství vzorců pro výpočty tvaru konečného přechodového úseku

3) Oblouk s převýšením a přechodnicemi (2) - obsahově shodné dokumenty, popisuje pouze praktické použití geometrických tvarů v praxi, viz možství vzorců pro výpočty tvaru konečného přechodového úseku

4) Dopravní cesta - jako vlak nejezdí po kružnicovém oblouku, tak nejezdí ani po přechodnici, trať má pouze tvar kružnicového oblouku nebo přechodnice, vzestupnice a přechodnice tvoří spolu jednu prostorovou křivku, tj. křivku, podle které je konstruován profil tratě

Návrh[editovat zdroj]

Danou část článku nazvat takto: Přechodnicový úsek ... vyjadřuje, že se jedná o část tratě určité délky i geometrický tvar, v textu dále zachovat odkaz na článek o přechodnici.