Diskuse:Poledne

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Koukám se na článek poledne a mám jisté pochybnosti o tom, co se tam píše o slově "padla". Slovník nespisovné češtiny (ISBN 80-7345-098-4) totiž u slova "padla!" (str. 249) uvádí pouze význam konce pracovní doby, fajrunt. A že toto slovo uvádí už v roce 1926 Rippl. Osobně jsem se také nesetkal s tím, že by se slovem "padla" označovalo poledne. Takže jsem celý tento odstaveček smazal a pokud jej budete někdo vracet, tak uveďte věrohodný zdroj.

Vůbec by to chtělo zdroje. Ono totiž i to vysvětlení slova "poledne" jaksi moc nesedí, pojem poledne byl znám ještě před rozšířením hodin. Hodiny (zařízení i časovou jednotku) dříve znali jen elity, kdežto pojmy ráno, poledne, večer, půlnoc znali a používali opravdu všichni. Takže tohle by chtělo rozhodně zformulovat jinak. --Luděk 12:36, 29. 5. 2008 (UTC)

Nemyslím si, že je potřeba zdrojovat notoricky známé věci, které ví dítě v 1. třídě. Chcete snad tvrdit, že jsou i nějaké jiné názory na to, kdy nastává poledne? Stav před vynalezením hodin je popsán ihned v následující větě. Podívejte se třeba na en:Noon. Ani tam, není taková banalit ozdrojována. --Jan Množný 12:46, 29. 5. 2008 (UTC)
Možná máte pravdu - ale padla skutečně pochází od padla rána z děla - bylo to přesně tak jak jsem to popsal, etymologie tohoto slova je naprosto jasná --MiroslavJosef 12:45, 29. 5. 2008 (UTC)

MiroslavJosef: Stačí prostě uvést zdroj, odkud tuto informaci máte. Nic víc, nic míň. --Luděk 13:24, 29. 5. 2008 (UTC) ** ... ze své hlavy toto nemám a vymyslet bych si to sám nedokázal, slyšel jsem to při osobní návštěvě Astronomické věže Klementina a kdysi to (alespoň myslím) říkala i paní Saskia Burešová v pořadu Kalendárium, určitě jsem to slyšel již dvakrát - jinak bych si to nepamatoval ** Pokud by tomu nebylo tak bylo by jistě velice zajímavé dohled věrohodné vysvětlení onoho slova Padla **--MiroslavJosef 13:28, 29. 5. 2008 (UTC)

Jan Množný: Ano, je to jinak, než to píšete. Poledne je primárně čas, kdy je Slunce nejvýše na obloze. Nikoliv doba, kdy na hodinkách máme 12 hodin - to je teprve odvozené. Hodinky si mohou ukazovat co chtějí (a také si tohle ukazují kvůli zavedení pásmového a později navíc i letního času). Do poledne Slunce na obloze stoupá, od poledne již Slunce klesá k západu. Poledne dělí den na dvě poloviny, na dva půldne. A poloviny, jak známo, jsou stejné. Podívejte se někam, kdy dneska Slunce vychází a kdy zapadá, rozdělte to na půl - kdy je poledne? V Praze dnes Slunce vyšlo v 5.00 a zapadá ve 21.01 - v kolik hodin je půlka?

Astronomové ještě všechno precizovali, takže existuje tzv. pravé poledne, což je okamžik, kdy je skutečné Slunce nejvýše nad obzorem, tedy přesně na jihu, tedy ještě jinými slovy, když prochází místním poledníkem. Běžně se však pracuje se středním slunečním časem, který předpokládá pro zjednodušení, že Slunce se na obloze pohybuje rovnoměrně, což však není pravda. Naše hodinky jdou rovnoměrně a kopírují tak myšlený rovnoměrný pohyb myšleného středního slunce na obloze. Poledne se v tomto zjednodušeném středním času může lišit od pravého poledne o cca čtvrt hodiny na obě strany, viz časová rovnice. Když hlasatelka v rádiu praví, že "časové znamení ohlásilo pravé poledne", tak téměř vždy kecá. Vlastně může mít pravdu jen 25./26. prosince.

Nejprve se poledne rozmlžilo se zavedením tzv. pásmového času, kdy byla celá Zeměkoule rozdělena na 24 časových pásem po 15 stupních a pak ještě ten letní čas - v současnosti poledne nastává ve 13 hodin plus mínus cca 15 minut (jste-li třeba v Jindřichově Hradci či v Kouřimi), nebo ve 12.47 plus/mínus čtvrthodiny (jste-li v Ostravě) nebo ve 13.11 +/- čtvrthodinka (jste-li v Aši). Běžný člověk kdysi poledne chápal jako jisté období (nikoliv okamžik), kdy Slunce vrcholilo na obloze. Ve Španělsku pak také používají středoevropský pásmový čas, tedy čas pro 15. poledník východní polokoule, ačkoliv jsou už na polokouli západní. Navíc si zavádějí letní čas, takže u nich je poledne (tedy doba, kdy je Slunce nejvýše nad obzorem) někdy v době, kdy na hodinkách mají už 14 hodin.

Takže na závěr: Poledne není doba, kdy je na hodinkách 12.00. To by bylo jen velmi hrubé přiblížení s přesností na jednu dvanáctinu až jednu šestinu dne. --Luděk 13:24, 29. 5. 2008 (UTC)

Díky za přednášku
  1. Divím se, že jste tolik energie věnoval tomuto diskusnímu příspěvku a nevylepšil o všechny ty zajímavé údaje samotný článek - určitě by mu to prospělo
  2. Ano, máte pravdu, že ve Španělsku může být poledne z astronomického hlediska tehdy, kdy je na hodinkách 14:00, na druhé straně jste sám řekl, že poledne existovalo již před zavedením hodinek
  3. Moje definice říká, že poledne je ve 12 hod - obecně je to v našich zeměpisných šířkách docela přesné, neboť 14 hod je odpoledne ať chcete nebo ne, druhá část definice říká, že poledne je čas polední přestávky - tady jsme určitě na tom také jinak než na jihu, kde siesta přesahuje až do našeho pokročilého odpoledne
  4. Nebojíte se článek vylepšit. Rád vám jej pak zkritizuji

--Jan Množný 13:37, 29. 5. 2008 (UTC)