Diskuse:Pisoár

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Pisoár v kategoriích[editovat zdroj]

Přeneseno z Wikipedie:Žádost o komentář/Pisoár v kategoriích, ŠJů 21:34, 26. 8. 2006 (UTC)

Po přečtení článku Záchod jsem se rozhodl rozšířit Wikipedii i své obzory článkem Pisoár, po napsání jsem hledal vhodné kategorie k umístění. Poté, co Wikipedista:Aktron umístil tento článek do kategorií Záchody a Hygiena, jsem ještě, po vzoru výše zmíněného článku Záchod, přidal Pisoár do kategorie Technika. Ovšem Wikipedista:Fraantik ho z kategorie Technika smazal a spor o umístění se nám nepovedlo vyřešit, proto vás prosím o názor. Díky --Kili 08:48, 12. 8. 2006 (UTC)

Záchod je ve všem jelikož je to hlavní článek kategorie (tzn. definuje kategorii), proto byl zařazen do nadřazených kategorií (je otázkou zda je to potřeba..). Pisoár již je typ záchodu, takže stejně jako jiné články v kategorii záchody (tzn Prevét, Splachovací toaleta, Turecký záchod) jsou ve stromu zařezeny nejníže a do nadřazených kategorií nepatří. --Li-sung 08:55, 12. 8. 2006 (UTC)

Pisoár jistě patří do kategorií Hygiena i Technika, avšak nikoliv přímo, ale prostřednictvím kategorie Záchody, která v nich již je. Nevidím zvláštní důvod, proč by toto zařazení mělo být duplicitně uvedeno přímo v článku, protože jeho zařazení v kategorii Záchody je vcelku očekávatelné. Před Žádostí o komentář bylo záhodno se alespoň pokusit o diskusi přímo u článku. Fraantik a Kili ale ni při svých opakovaných revertech neuvedli zdůvodnění ani do shrnutí editaci a diskusní stránka u článku Pisoár dokonce není ani založena. Kdyby se Fraantik byl pokusil o vysvětlení, mohl by si byl všimnout toho, že ze stejného důvodu měl článek odstranit i z kategorie Hygiena, a Kili mohl tento důvod pochopit. Nešlo o nesmiřitelný názorový rozpor. --ŠJů 10:37, 12. 8. 2006 (UTC)

Nesouhlasím s tvrzením, že pisoár patří mezi "sociální zařízení" - správný termín je HYGIENICKÉ ZAŘÍZENÍ. Viz.: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=1541 Sociální jsou služby, pojištění a pod. Ža_Bo -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.160.11.56 (diskuse)

Co se týče kategorizace tak bezesporu pisoár patří především do sanitární keramiky, stejně tak, jako záchod neboli WC. Ovšem pisoár sám o sobě již není pouhé odpadní zařízení, ale vzhledem ke své funkci, kterou má plnit se stává díky technice stále dokonalejším zařízením, zejména ohledně splachovací části. Dnes jsou naprosto běžné pisoáry s integrovanou fotobuňkou, radarem či termickým splachováním. Jednotlivé typy mají své výhody i nevýhody, obecně však platí, že už to nemusí být pouze "keramická část", ale komplet včetně splachovače. Viz.: http://www.central7.cz/sanitarni-keramika-pisoary_cs80 (central7) -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 85.160.11.56 (diskuse)