Diskuse:Peter Glaser

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?oldid=11589964) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2014062510014848.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Snažil jsem se sepsat příspěvek do české Wikipedie o nedávno zemřelém česko-americkém vědci, který by si podle mne zmínku v naší Wikipedii zcela jistě zasloužil. Jako poklad jsem použil článek z českých novin, který jsem pochopitelně citoval. Nebylo obtížné také zjistit, že dotyčný novinař použil pro svůj článek do značné míry opět údaje z anglické Wikipedie. Tím jsem porušil pravidla při tvrobě Wikipedie a rovněž i autorská práva dotyčného novináře (který ovšem anglickou Wikipedii necitoval). Nepředpokládám, že v České republice žije někdo, kdo dotyčného vědce znal a zná natolik důvěrně a dobře, aby o něm "originální" příspěvek mohl sepsat. Takže se česká Wikipedie musí vzdát jakékoliv zmínky o něm. Pokud správně uvažuji, tak vlastně nelze psát takřka o nikom, protože jsme ve většine podobných případů odkázáni jen na již existující informace z cizích zdrojů. Umění pak spočívá jen ve volbě originálních slov, výrazů a formulací. Moje snaha spolupracovat při tvorbě Wikipedie tím značně utrpěla. Podotýkám, že mi v žádném případě nešlo o to být sám originální, ale pouze o to, zmínit se o někom, kdo si to jistě zasloužil.--Rocal34 (diskuse) 24. 6. 2014, 18:57 (UTC)