Diskuse:Nové Rusko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 7 lety od uživatele Jvs v tématu „Přesun

Návrh pro nový název článku: „Nová Rus (historické území)“[editovat zdroj]

Z důvodu vzniku článku o státním celku separatistů ve východní Ukrajině (tzv. „Nové Rusko“) jsem přesunul původní článek na nový název „Nová Rus“, protože obecně vzato se termín „Rus“ užívá u historických zemí (viz. Kyjevská Rus, Černá Rus, Bílá Rus, Červená Rus, Podkarpatská Rus atp.), termín „Nová Rus“ užívá i Ottův slovník naučný. Naproti tomu „Rusko“ je název konkrétního státu a jeho užití u historického regionu je poněkud neobvyklé (viz srovnej spor ohledně užití slov Česko a Čechy). Současné řešení vnímám jako správné a mělo by zůstat zachováno. Eventuálně by se ještě dalo uvažovat o názvu „Novorusko“, které vychází přímo z ruského názvu „Novorossija“. --Dragovit (diskuse) 26. 5. 2014, 10:32 (UTC)

Vzhledem ke zdroji, jaký název zmiňuje Ottův slovník naučný (totiž „Nová Rus“ a nikoli „Nové Rusko“[1]), zřejmě tedy není žádný jiný zdroj, který by uváděl název „Nové Rusko“ pro toto historické území. V tom případě bych navrhoval přesunout článek pod název „Nová Rus (historické území)“. Tvrzení kolegy Koheleta, že území „'je rozšířením Ruska, ne Rusi'“ je tedy pouhá ničím nepodložená teorie. --Dragovit (diskuse) 15. 3. 2015, 18:42 (UTC)

Návrh pro nový název článku: „Novorusko (historické území)“[editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že dle některých názorů patří termín „Nová Rus“ mezi ty méně používané pojmenování, tak jsem rozhodl se navrhnout nový název pro článek a to jest „Novorusko“, které patří k těm používanějším a mimo jiné se shoduje i s další příbuznou oblastí, která se nazývá Malorusko či Malá Rus, ta se nachází severně od Nové Rusi a je dnes významnou součástí střední a severní Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že pojmenování „Malorusko“ je užíváno zcela běžně, lze z toho usuzovat, že název „Novorusko“ je zcela správný a legitimní způsob pojmenování dané oblasti. --Dragovit (diskuse) 26. 5. 2014, 14:07 (UTC)

Proti --Silesianus (diskuse) 26. 5. 2014, 12:34 (UTC)
To ale nestačí říct jen pouze autoritativně, že jste „proti“. Já mám argument a co máte Vy? Bez argumentu je to jako kdyby jste nic neřekl, nemůžete to takto jednoduše odbýt. Zatím jste argumentovali jen tím, že je pojem „Nové Rusko“ nejpoužívanější, přestože jste to nepodložili žádnými zdroji. Pouze nějaký uživatel založil tento článek pod tímto názvem letos v březnu, to však ale není důkaz, že vycházel z nějakého zdroje. Ani já jsem o tomto regionu pod tímto názvem nikdy neslyšel, přestože jsem jej hledal na internetu, tak vyskakují odkazy leda tak na klasické Rusko. Ottův slovník naučný mluví o Nové Rusi, přestože jste se jím oháněl jako důkazem pro Nové Rusko. A dokonce i samotní Rusové používají v tomto případě složeninu „Новоро́ссия“ („Novorossiji“ - tj. Novorusko) a nikoli rozvinuté slovo „Но́вая Росси́я“ (Nové Rusko) skládající se ze dvou slov. Vaše tvrzení, že slovo „Rus“ se užívá výhradně jen u označení středověkých historických regionů je nepravdivé (viz Podkarpatská Rus nebo Prešovská Rus a možná mnohé další). --Dragovit (diskuse) 27. 5. 2014, 8:32 (UTC)

Sjednocení diskuze[editovat zdroj]

A´t se nediskutuje o tomtéž na několika stránkách, založil jsem v diskuzi u stránky Nové Rusko novou sekci speciálně určenou pro dodávání zdrojů. --Silesianus (diskuse) 26. 5. 2014, 14:09 (UTC)

Přesun[editovat zdroj]

Jsem si vědom diskuse probíhající na toto téma u článku Nové Rusko (nebo už spíš ne, protože to uvázlo na mrtvém bodě), ale tento článek byl kolegou Dragovitem přesunut evidentně nesprávně. Tento článek se jmenoval Nové Rusko a to je jeho správný název, nikoli Nová Rus - Rus je označení historického území, jak jsem v tamní diskusi před několika měsíci napsal. Název Nové Rusko, či v ruštině Novorossija, znamená, že je území rozšířením Ruska, ne Rusi. Článek jsem proto přesunul na Nové Rusko (historické území).--Kohelet (diskuse) 19. 9. 2014, 17:18 (UTC)

Dle Diskuse:Novorusko#Název 4 jsem přesunul Nové Rusko->Novorusko, Nové Rusko (historické území)->Nové Rusko. --Jvs 18. 11. 2016, 19:32 (CET)Odpovědět

Mapa[editovat zdroj]

No podle mapy to vypadá, že Donbas nikdy nebyl součástí Novoruska. Současná povstalecká území se dle ní také nenachází na historickém území Novoruska. --Jenda H. (diskuse) 19. 10. 2015, 10:06 (CEST)Odpovědět

Nebyl, Donbas byl součástí starého Ruska a k ukrajinské SSR ho připojili až bolševici. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Kovanja (diskusepříspěvky)