Diskuse:Mníšecký tunel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Klik jsem z hlavní strany v naději, že se dozvím, proč je tunel jednokolejný, když měl být dvoukolejný, ale nějak jsem se to nedozvěděl. Nešlo by to doplnit? S pozdravem, --Podzemnik (diskuse) 12. 5. 2014, 08:51 (UTC)

Předpokládám (ale nemám to ověřené), že to souvisí s tím, že se trať uvažovala jako dvojkolejná. A tak tunel již předem dimenzovali na dvě koleje (přeci jen je, dle mého názoru, snazší zdvojkolejnit trať venku v přírodě, než rozšiřovat tunel). Jinak, až budu psát článek o trati 037, na nějž se také (někdy) chystám, rád bych to v něm uvedl a okomentoval, budou-li k tomu vhodné zdroje. --Jan Polák (diskuse) 12. 5. 2014, 08:58 (UTC)
Obecně: některé tratě byly plánovány jako dvojkolejné (byl v této podobě realizován železniční spodek), ale realizována byla jen jedna kolej (je to levnější) s tím, že až když nebude kapacita jedné koleje stačit, lehce se položí druhá kolej. K tomu však už často nedošlo. Jinak takových tunelů je víc, viz Železniční tunely v Česku#Seznam tunelů, sloupec "Kolejí" (2/1). --Harold (diskuse) 12. 5. 2014, 09:16 (UTC)
Díky za vysvětlení. Přesně tak nějak jsem si to sám zdůvodňoval. --Jan Polák (diskuse) 12. 5. 2014, 09:29 (UTC)