Diskuse:Milton Friedman

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

'Tento pravicový ekonom, který vyučoval na universitě v Chicagu přijal pozvání generála Pinocheta a přijel do Chille, aby své ekonomické pokusy během tvrdých represí na civilním obyvatelstvu, vyzkoušel aplikovat na trh v Chille, jenž si tyto ekonomické pokusy pochvaloval jako „léčbu šokem“ .'

Kdo to napsal? Haló noviny?! Tohle není Marxipedia - encyklopedie dialektického materialismu.


Zkuste prosím psát objektivně a nemontovat dohromady věci, které spolu (opravdu úzce) nesouvisí. V jedné větě se podává několik informací, mohdy názorově zabarvených, bez uvedení zdroje:

(1) pravicový ekonom

(2) vyučoval v Chicagu;

(3) pobyt v Chile (a) na pozvání Pinocheta; (b) aby zkoušel své ekonomické pokusy během tvrdých represí;

(4) ekonomické pokusy (a) Friedmanovy; (b) aplikované na trh v Chile; (c) pochvalované jako léčba šokem.


Ad (1) pravicový ekonom. Odkud plyne? Na čele to napsáno nemá.

Ad (3) pobyt v Chile. Pobýval v Chile? Na pozvání Pinocheta? Byl pozván, aby na tamní trh aplikoval svoje teze, nebo tam jel s vlasním odhodláním je aplikovat? Jaký je zdroj těchto informací?

Ad (4) Ekonomické pokusy. Šlo o pokusy? V čem spočívaly? Kdo si je pochvaloval? Zase: jaký je zdroj těchto informací? Zrodily se v hlavě autora? --Robis 13. 9. 2011, 12:46 (UTC)


Sdílím stejný názor. Poslední dobou se na Wikipedii rozmáhá takový nešvar předělávat či doplňovat zejména ekonomické články o jednostranné, téměř konspirační interpretace, o nichž jsou jejich autoři přesvědčeni, že jsou skutečnou pravdou vzdorující "oficiální propagandě". Inspiraci povětšinou čerpají z filmu Zeitgeist The Movie, který nabádá zpochybnit vesměs všechno, zejména peníze, banky, centrální banky atd. Až donedávna byl otřesným příkladem článek Světová banka. Nyní se o podobných logických nesmyslech, které jste naznačil, diskutuje také na Zlatém standardu.--Phamphi 13. 9. 2011, 12:23 (UTC)


Věci, které kritizujete jsou veřejně známé. Zde pár odkazů: http://denikreferendum.cz/clanek/12664-dva-pribehy-o-chile http://www.jstor.org/discover/10.2307/4364704?uid=3737856&uid=2129&uid=2&uid=70&uid=4&sid=47698836969807 http://www.dollarsandsense.org/archives/2007/0107reuss.html Potíž je v tom, že česká wikipedie je velice zaujatá, ale nevidět působení "Chicago school" a Friedmanna v Chile během vlády Pinocheta už je zaslepenost. Doporučuji si něco zjistit o událostech v Chile a o tom, že Friedmannovi experimenty ekonomiku Chile ve skutečnosti zruinovali ještě více než socialistické experimenty Allendeho. Ti dva vyšli na stejno pro Chili. I celé heslo je zaujaté ve smyslu, že Friedmann byl téměř ekonomický bůh, který vše předpověděl, objasnil a dokázal, ve skutečnosti se však mnohokrát zmýlil a ke konci života se omluvil za to jak se podílel na nahnání postkomunistických států do šokových experimentů a terapie (masové privatizace v Rusku, kupónová privatizace v ČR).--213.220.243.154 3. 4. 2012, 14:13 (UTC)

Kážete nezaujatost a naposíláte sem odkazy na 2 levicové servery a článek marxistického ekonoma?--Phamphi (diskuse) 7. 4. 2012, 10:13 (UTC)

Monetarista Hayek?[editovat zdroj]

Není možné házet do jednoho pytle Friedmana a Hayeka. Hayek v průběhu života změnil názor na monetární politiku státu a začal rozvíjet teorii konkurujících si měn (v soukromých rukou) - http://www.youtube.com/watch?v=_ztYdNvdEYM 78.45.203.194 22. 9. 2011, 19:37 (UTC) Mohyla