Diskuse:Mesiáš

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

vloženo z článku Cadik autor: 82.99.140.226, 15:47, 19. 11. 2007:

Tento název google nezná, informace se vztahují asi k tomuto článku, nemohl by to někdo prověřit?

Víra v Mesiáše, hebrejsky Moshiach, je v judaismu hluboce zakořeněna už mnoho staletí. Mesiáš souvisí se starodávnou legendou o lamed vav cadikim (=třiceti šesti spravedlivých). Spravedliví jsou vždy jen muži a nemusí to být ani židé, tito lidé žijí skrytě a často jsou považováni za hříšníky. Ve skutečnosti však konají výjimečně dobré skutky. Tato legenda zřejmě nachází svůj původ již ve smlouvání Abrahama s Bohem ohledně zničení měst Sodomy a Gomory. Počet spravedlivých se dříve lišil, někteří uváděli 30, jiní 45, ale přibližně od 4. století se shodují na 36. Podle této legendy existují v každé generaci takoví spravedliví a jejich přítomnost chrání svět před zkázou, židé věří, že dokud zde budou, svět bude existovat. O takovýchto spravedlivých se zmiňuje Talmud i Bible. V Biblické Šalamounově knize přísloví kapitole 10 můžeme najít mnoho veršů, které se o spravedlivých zmiňují. Například Verš 25: Jakož pomíjí vichřice, tak nestane bezbožníka, spravedlivý pak jest základ stálý. Židé věří, že vždy jeden ze spravedlivých je potenciální mesiáš, který, když nastane mesiášský věk, odhalí svou totožnost a spasí lidstvo. Ježíš tedy pravděpodobně mesiáš byl, jiným mesiášem byl například zakladatel chasidského hnutí rabín Jisrael ben Eliezer, známý jako Ba’al Šem Tov = Držitel Božího jména. (1700-1760).

  • po smazání vložil--Horst 14:28, 19. 11. 2007 (UTC)
Cadik a Mesiáš jsou dvě různé věci, i když si jednu dobu dost ideově konkurovaly. zasloužily by si ale rozhodně dva samostatné články. Ten článek by měl být obnoven, ale tematicky přepracován. Poslední odstavec je POV jako ....
V googlu myslim lze vygooglovat pod angl. transkripcí jako Zadik, Zaddik, Tzadik atd. --Thomazzo 09:28, 28. 11. 2007 (UTC)