Diskuse:Me'ir Feinstein

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Jan Polák[editovat zdroj]

Několik postřehů:

  • KomentářKomentář Tam vstoupil do hlavní židovské podzemní vojenské organizace Hagana, v níž získal svůj první vojenský výcvik – ví se, proč do té Hagany vstoupil?
  • KomentářKomentář kde předložil padělaný dokument od představitele města Petach Tikva – měl k té Petach Tikvě nějaký vztah, že zrovna představitel tohoto sídla mu padělal dokument?
  • KomentářKomentář Po demobilizaci v červenci 1946 vstoupil do revizionisticko-sionistické skupiny Irgun (též známé jako Ecel), jež byla jednou ze tří ozbrojených podzemních sionistických organizací, které bojovaly proti Britům s cílem získat nezávislost a vytvořit židovský stát (další dvě byly Hagana a Lechi). – proč přešel ke „konkurenci“? Vždyť byl členem Hagany – ta mu nevyhovovala?
    • O tom jsem se nikde nedočetl. Mohlo to býti tím, že Irgun byl oproti Haganě mnohem více tvrdší v akcích proti Britům. --Faigl.ladislav (diskuse) 5. 9. 2014, 21:26 (UTC)
  • VyřešenoVyřešeno další dvě byly Hagana a Lechi).[3] Již během služby v britské armádě se spřátelil s několika židovskými vojáky, kteří byli jejími členy
  • VyřešenoVyřešeno Irgun se v roce 1940 zavázal po dobu války s Německem neútočit na britské vojenské cíle – ten závazek si dal Irgun z vlastní vůle nebo to byla nějaká domluva?
  • VyřešenoVyřešeno Elijahu Levi poté inicioval výbušné zařízení se zpožděným účinkem, zatímco jeho partnerka šla koupit jízdenky, aby co nejdéle nebudili podezření. Následně, aby varovala všechny na nádraží, na kufry umístila nápis „nebezpečí, miny“ v hebrejštině, angličtině a arabštině, doplněný symbolem Irgunu
  • VyřešenoVyřešeno Dokázala se mu ale vytrhnout a jeden ze tří stráží jej zastřelil samopalem. – myslíš stráží, která přijela s „novomanželi“, viď?
  • VyřešenoVyřešeno Podle Ben Amiho přišla s nápadem skupina Lechi. – s nápadem na co? Vůbec celá ta pátá poznámka nějak nedává smysl.
  • VyřešenoVyřešeno ve třetí referenci by měla být použita u rozmezí stránek (92-97) spíše pomlčka, než spojovník, ne?
  • NevyřešenoNevyřešeno pouze tip: V textu píšeš, že se Feinstein stal součástí kolekce dvaceti „mučedníkům boje za izraelskou nezávislost“. Co na to v kategorii Osobnosti na izraelských poštovních známkách udělat speciální podkategorii?
    • Myslím, že takto stačí. Na můj vkus by šlo už o zbytečně podrobnou kategorii. --Faigl.ladislav (diskuse) 31. 8. 2014, 21:44 (UTC)

Další postřehy jsem Ti upravil přímo do textu. Snad Ti budou vyhovovat. Díky za sepsání článku, který má šance státi se Dobrým. --Jan Polák (diskuse) 24. 8. 2014, 18:02 (UTC)

Díky za recenzi. Postupně se tím prokoušu. --Faigl.ladislav slovačiny 31. 8. 2014, 21:44 (UTC)

David Kennedy[editovat zdroj]

Ahoj Láďo, předně děkuji za další velmi povedený článek! :) Mám jen jednu menší nejasnost:

  • KomentářKomentář Podařilo se jim poslat vzkaz spoluvězňům v jiné cele s žádostí o ruční granáty, kterými by těsně před popravou zabili sebe a popravčí u šibenice. – Tady mi není úplně jasné, jakým způsobem se podařilo propašovat vzkaz těm spoluvězňům... hlavně jak jej dostali ven z věznice? Měli ve věznici nějakého spojence mezi dozorci? Uplatili některého z nich? Kdo fungoval jako „poslíček“?
    • Zkoušel jsem všechny zdroje, kde se o jejich věznění hovoří, ale maximálně uvádí, že komunikace nebyla snadná, ale už ne, jak ji prováděli. --Faigl.ladislav (diskuse) 10. 9. 2014, 18:21 (UTC)

Nic jiného mě zatím při čtení článku nenapadlo. --David Kennedy (diskuse) 10. 9. 2014, 13:57 (UTC)

Díky Ti! --Faigl.ladislav slovačiny 10. 9. 2014, 18:21 (UTC)

Zajímavosti[editovat zdroj]

Co přidat ty pomeranče do Zajímavostí? Nebo třeba informaci, že měli být prvními Židy popravenými Brity v Jeruzalémě? --11. 9. 2014, 07:29 (UTC), Utar (diskuse)