Diskuse:Lubomír Emil Havlík

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Není důstojné, když Mercy dle vlastního názoru opravil Havlíkovu národnost, tedy mj. národnost zakládajícího člena Moravského národního kongresu, a Moravského rytíře (Eq.M. - co asi znamená to M?), bojovníka za moravskou národnost na českou, s odvoláním, že m. národnost je třeba doložit. A pročpak nemusí dokládat českou? Viz též diskriminace. Nežádám po něm, aby uznával tuto národnost, měl by si ve svém zápalu boje uvědomit, kdo byl Havlík, a že už se prostě nemůže proti podobným ideologickým čističům sám bránit. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.240.28.98 (diskuse)

Doložte prosím, že někde uvedl, že je moravské národnosti. V opačném případě se jedná o váš vlastní výzkum. Jsem z Moravy a při posledním sčítání lidu jsem u sebe uvedl moravskou národnost. Takže si prosím odpusťte argumenty ad hominem i řeči o diskriminaci nebo ideologii. Díky za pochopení. --Mercy 10. 5. 2010, 15:23 (UTC)
Doložte prosím, že je někde uvedeno, že je české národnosti. V opačném případě se jedná o váš vlastní výzkum. Vaše národnostní cítění mne bude zajímat až ve chvíli, kdy budu psát stránku o Vás. ideologická diskriminace je, pokud na českou národnost nepotřebujete doklad, zatímco na moravskou ano. Jestli si ovšem myslíte, že bych si na tomto historikovi ohříval nějakou svoji separatistickou polívčičku, tak jste, s prominutím, blázen. Je to prostě součást respektu k tomuto muži. A vy víte, že mám pravdu...-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 83.240.28.98 (diskuse)
Pakliže se narodil na českém území, mluvil a psal česky, je národnosti české a tato skutečnost musela být uvedena i v jeho rodném listu nebo občanském průkaze. Nabízím, kompromis, a to odstranění údaje o národnosti z infoboxu. Jiné řešení, pokud nedodáte svůj zdroj, nevidí. A naposledy vás varuji před osobními útoky. --Mercy 10. 5. 2010, 15:38 (UTC)

Mercy: "Pakliže se narodil na českém území, mluvil a psal česky, je národnosti české..." Úvodní část Vaší odpovědi na předchozí příspěvek jiného uživatele mě VELMI pobavila :-)). Řídíte se totiž opravdu dosti zajímavou logikou a já Váš přístup k věci příležitostně předestřu mimo jiné svému australskému kamarádovi... Johnovi je 34 a od svých 2 let žije v Sydney (Austrálie); narodil se nicméně v Birminghamu (UK) a mluví i píše anglicky. Pokud by se ale setkal s Vámi a Vy byste mu bez obalu naznačil, že tedy vlastně není nic jiného než Angličan, rozhodně bych se neodvážil zaručit, že Vaše čelisti zůstanou i nadále intaktní :-). Mno a kdybyste snad podlehl pokušení poučovat mě o zvláštnostech jazyka a kultury anglofonního prostředí, ušetřete si námahu - jsem totiž anglista... -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 90.178.135.150 (diskuse)

OK, je to nejlepší řešení. Hovořil jsem u vína s panem docentem osobně, tak vím, jaký byl názor a jsem si jist, že by byl raději, když nebude uvedena národnost žádná, než nesprávná. Definice národnosti je třeba zde. Stanovy řádu, který spoluzakládal, naleznete zde: [[1]]. Snad pochopíte. Hezký den. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 84.42.225.33 (diskuse)

Nevím, který chytrák píše, že prof. Havlík byl český historik. Znal jsem profesora osobně, diskutoval jsem s ním mnohé záležitosti. Zakládal si na tom, že je moravským historikem. To ostatně vyplývá i se zaměření jeho činnosti, kdy se specializoval na dějiny Moravy období časně slovanského, předvelkomoravského a ponejvíce velkomoravského. Byl členem moravského národního kongresu a členem Řádu moravských rytířů sv. Rostislava a sv. Kolumbana. Ve svých pracech bral Moravu jako subjekt historie, nikoliv jako přívažek nějakého širšího území. toho si račte všimnout. Psát o něm, jako o historikovi "českém" je nehoráznost a výsledkem pocitu jakési "vševědoucnosti". Nevím, proč se oháníte nějakým rodným listem, když do rodného listu se národnost nepíše, a poté, když měla řada lidí národnost moravskou v občanském průkaze, přestala se uvádět i tam. proto vas zdvořile žádám, abyste přestal svévolně uvádět pana profesora jako "českého historika, aniž byste měl ověřeno, že se cítil jako český historik nebo Čech. Mgr. Jindřich Žaludek

Přátelé, vidím, že jste nepoučitelní. Doporučuji, abyste respektovali základy slušnosti a nedělali z moravského historika českého a neoznačovali slovo moravský za nesmysl. Mgr. Jindřich Žaludek 77.92.197.66 14. 2. 2011, 02:13 (UTC)

Stefanos689 14. 2. 2011, 07:46 (UTC)

Ptám se, proč je u pana Havlíka uvedena česká národnost. Vše už vyvrátili moji předřečníci.

Povinnost doložit moravskou národnost je na vkladatelích. Zde stanovy nějakého řádu patrně stačit nebudou, ani co kdo komu povídal "u vína". Jirka O. 14. 2. 2011, 08:08 (UTC)

A ještě jsem se chtěl zeptat, proč jste smazali můj dotaz, kdo má povinnost doložit národnost českou? J. Žaludek -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 77.92.197.66 (diskuse)

A tady máte literaturu, refaktorizováno --Podzemnik 15. 2. 2011, 07:14 (UTC):

  • ŠŤASTNÝ,Vladislav. Zemřel moravský historik Lubomír E. Havlík. In: Časopis matice moravské. Roč.119, s.1, (2000), s.340-343 -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 77.92.197.66 (diskuse)

škoda času?[editovat zdroj]

Když Doc. Lubomír Havlík dostal svého času Cenu města Brna, v médiích na něho plivali, jak mohlo město Brno ocenit takového "moravského nacionalistu". Mohlo a ocenilo a právem, až na to, že Doc. L. Havlík nebyl žádným nacionalistou, pouze laskavým a moudrým patriotem, který měl tu drzost, že se hlásil ke svému a ne jinému národu, ač by si to možná někteří lidé přáli. Pokud by se týž Doc. L. Havlík hlásil k jiné národnosti než moravské, pochybuji, že by ho někdo v českých (možná na Moravě vycházejících, ale za tímto označením si stojím) novinách označil za nacionalistu.

Je zvláštní, že někteří lidé tvrdí, že moravský nacionalismus existuje a moravský národ ne. Nacio = latinsky národ…

Tady ale nejde o nějaký nacionalismus, ale o logiku věci. Milan Rastislav Štefánik by podle logiky některých medialistů musel být ne slovenský, ale uherský astronom, Moravský Krumlov české město, Alois Pražák rakouský politik. Očekával bych, že wikipedisté budou mít zájem na tom, aby informace byly co nejpřesnější. Už jsem zaregistroval, že některé podobné přívlastky na wikipedii jsou některým lidem pro legraci a zdrojem vtipů. Připomíná mi to příhodu, kdy můj syn, když měl asi 10 let, se ptal: "Tati, když je to Český rozhlas Brno, je také Moravský rozhlas Praha?" Už i některé děti si uvědomují absurditu některých přívlastků. Doufám, že wikipedisté, kteří o sobě píší, že jsou medievalisté, nedopustí, aby byla wikipedie pro smích. 77.92.197.66 28. 2. 2011, 00:46 (UTC)

nevím, proč by nemohla existovat např. brněnská pobočka Deutsche bank. To je stejné jako s tím rozhlasem. --DeeMusil 28. 2. 2011, 02:21 (UTC)

Mohla. Ale je to DEUTSCHE bank, ne např. ENGLISCHE bank. Když je německá, tak je opravdu německá. Zato z vysílání jsem mnohokrát slyšel: "Vítá Vás Český rozhlas Brno, Vaše moravské rádio." 77.92.197.66 28. 2. 2011, 11:19 (UTC)

... a co má být? Nechápu o co Vám vlastně jde a případá mi to, že se vzrušujete nad naprostými nesmysly, které zajímají jen málokoho a hlevně - vůbec nic neřeší. MiroslavJosef 28. 2. 2011, 11:22 (UTC)

To je jednoduché. Jde mi o to, aby informace na wikipedii byly co nejpřesnější. Ale podle reakcí některých wikipedistů na diskusi se nemohu ubránit dojmu, že jim jde ne o přesnost, ale o vymazání všech přívlastků "moravský" (viz historik Lubomír Emil Havlík, spisovatelka Alena Ovčačíková, bývalé tahanice kolem historika Jiřího Pernese). Tam by mne zajímalo, o co jim opravdu jde. 77.92.197.66 28. 2. 2011, 12:16 (UTC)