Diskuse:Lodní výtah

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Technické názvosloví je zcela přesné a jednoznačné tak jako je tomu i v jiných oborech lidské činnosti, u technických zařízení by bylo vhodné se držet oficiální terminologie, všechny výtahy, jeřáby, vrátky a dopravníky patří mezi zdvihadla **--MiroslavJosef 21:13, 20. 2. 2008 (UTC)

Technické názvosloví je samozřejmě různé, může se lišit názvosloví v právním předpise, v technické normě, v té či oné učebnici. Považujete-li nějaký termín za oficiální, nezapomínejte zdrojovat, o co takový svůj názor opíráte (v technických normách jsou zdvihadla zmiňována VEDLE jeřábů, v katalogu Národní knihovny je vidět, že zdvihadlo je poměrně raritní termín a zdvihací zařízení nebo zdvihací stroj mnohem běžnější). Ale doložíte-li jeho význam a oficiálnost, budiž. --ŠJů 00:36, 21. 2. 2008 (UTC)

Výtah versus Zdvihadlo[editovat zdroj]

Zdravím. Náhodou jsem na wikipedii objevil stránku o lodních výtazích, a protože jsem do této problematiky fanda, dal jsem se do jejího rozvoje. Ve tvém profilu jsem viděl jakou spoustu stránek (nejen) o vodní dopravě jsi založil a musím říci že mě to vyrazilo dech. Dobrá práce!

Pokud jde ale o diskusi kolem pojmenování stránky o lodních výtazích, musím souhlasit s panem MiroslavemJosefem. V oboru vodních cest je pojem Lodní Zdvihadlo terminus technikus, a vetšinu lidí z oboru bude "lodní výtah" tak trochu tahat za uši. Pokud jde o doložení, odkázal bych například na skripta Vodní cesty pro stavební fakultu ČVUT od našeho předního odborníka v oboru plavby, prof. Gabriela, kde je např. "Lodní zdvihadla", pojmenována celá kapitola o "lodních výtazích". Protože nepředpokládám že tyto skripta máš (ani nevím jsetli jsou ještě k sehnání), doporučil bych stránky Ředitelství vodních cest ČR , kde jsou vystaveny dokumenty ohledně přípravy výstavby Lodních zdvihadel Slapy a Orlík. Věřím že použití tohoto termínu Státním orgánem v úřední listině bude jako doklad oficiálnosti tohoto výrazu stačit a nebudeš nic namítat proti přejmenování této stránky na "Lodní zdvihadla". Pokud nejsi proti, provedu toto přejmenování sám a výraz "lodní výtah" ponechám jako referenci.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Jenda021 (diskusebloky) 12. 1. 2009, 00:17 (CE(S)T)

Z letmého nahlédnutí přes Google mám dojem, že jak "lodní výtah", tak "lodní zdvihadlo" jsou vcelku běžná označení, která by neměla nikoho z oboru zaskočit, natož tahat za uši. Předpokládal bych, že snad jsou zhruba synonymní (a pokud ne, tak předpokládám, že "lodní zdvihadla" bude širší pojem zahrnující i "lodní výtahy"). Rovněž předpokládám, že obě tato označení (a možná ještě i nějaká jiná, další) by bylo možné doložit zdroji. Je zcela běžné, že právní předpisy obsahují terminologii odlišnou například od technických norem a ještě jiná terminologie může být například v učebnicích anebo v běžném technickém jazyce. Povodí Vltavy v textech pro veřejnost běžně označení lodní výtah používá (viz např. File:Orlická přehrada, schema hráze.jpg) stejně jako označení lodní zdvihadlo (File:Orlická přehrada, informační text.jpg), a myslím, že autoři těch textů jsou z oboru a za uši se při psaní netahají. Z toho, že prof. Gabriel použil označení "lodní zdvihadlo" nikterak nevyplývá, že označení "lodní výtah" je méně správné nebo méně oficiální. Ostatně ani MiroslavJosef tu nikde netvrdí, že by mezi lodní zdvihadla neměly patřit lodní výtahy (není úplně jasné, co vlastně chtěl sdělit). Pokud víte o některých zdrojích, které tuto terminologii upřesňují, tak určitě bude její citace pro článek přínosem (samozřejmě s vědomím, že jiný zdroj ji může upřesňovat zase jiným způsobem). Přejmenování článku by mi přišlo ukvapené, termín "lodní výtah" se zjevně objevuje i v odborných textech stavařských, dopravních i správních, a dokonce mám dojem, že je o něco běžnější. --ŠJů 12. 1. 2009, 01:44 (UTC)

Zdravím. Uznávám že oba výrazy (výtah i zdvihadlo) jsou v tomto kontextu prakticky synonyma, a pokud s přejmenováním stránky jakožto její zakladatel nesouhlasíš, nechám její název tak jak je. Pokud vím, výraz "lodní zdvihadlo" je "encyklopedičtější", a v odborných článcích či oficiálních dokumentech běžnější, zatímco lodní výtah se vyskytuje spíše v propagačních materiálech a publicistice, ale je fakem že to není metrika pro určování správnosti pojmenování stránky, obzvláště když je možno zřídit referenci. Jenda021 12. 1. 2009, 19:41 (UTC)