Diskuse:Lidské svalstvo

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Máte chybu v šabloně lidského svalstva - dělíte ho na hladké, příčně pruhované a srdeční, což je ovšem dělení nesprávné. Správně by se mělo dělit na hladké a příčně pruhované, přičemž příčně pruhované má dvě podkategorie; majoritní kosterní svalstvo a zvláštní případ příčně pruhovaného svalu srdeční svalovinu (myokard). Toto dělení má svůj smysl především z hlediska ultrastruktury buněk - kardiomyocyty jsou téměř stejné jako obvyklé buňky kosterního svalu (až na pár detailních odlišností), které se během vývoje uzpůsobily své funkci a během ontogenese nesplývají v syncytium, ale tvoří trojrozměrnou síť s více méně samostatnými buňkami (jsou propojené interkalárními disky, ale také široce komunikují pomocí tzv. "gap junction", což napomáhá šíření vzruchu).--SanDiego 11. 6. 2010, 11:19 (UTC)

Výborně, máte k tomu nějakou literaturu, která toto dělení dokládá? --Vojtech.dostal 13. 6. 2010, 17:35 (UTC)
Momentálně vám mohu poskytnout pouze své slovo a slovo Doc. MUDr. Petra Hacha Csc., Dr. Med. Ovšem jakmile budu mít po zkouškách tak relevantní literaturu najdu. --SanDiego; 1.LF UK 13. 6. 2010, 18:42 (UTC)
OK, to bude fajn. Taky je totiž možné, že se pojetí mohou lišit. --Vojtech.dostal 13. 6. 2010, 18:45 (UTC)
Takže, rychle jsem projel zdroje které mám po ruce a závěrem mohu říci, že jsem nebyl schopen nalézt dva autory se stejným názorem. Junqueira svaly dělí na "skeletal muscle", "cardiac muscle" a "smoohth muscle" přičemž zmiňuje podobnost kosterního a srdečního; Konrádová svalstvo dělí na "Příčně pruhované kosterní", "Příčně pruhované srdeční" a "hladké"; Čihák a ostatní anatomové raději mlčí. --SanDiego; 1.LF UK 14. 6. 2010, 11:28 (UTC)
To jsem si myslel. Když si najdeš čas, nejlepší bude zmínit všechna možná pojetí, abychom byli objektivní. --Vojtech.dostal 14. 6. 2010, 11:31 (UTC)