Diskuse:Lego

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 8 lety od uživatele ŠJů v tématu „Historie je neúplná

Upravil bych nevhodný výraz ,,na Kladně" správným výrazem ,,v Kladně". – Tento nepodepsaný komentář přidal uživatel Zik (diskusepříspěvky).

Lepší než psát do diskuse to, co je v článku špatně, je lepší to rovnou opravit. Hodně zdaru v příštím editování! --slady 14:55, 29. 10. 2007 (UTC)
Klidně upravte, jen bych chtěl upozornit, že vazba "na Kladně" je obvyklá právě u lidí žijící v tomto městě a okolí. Zbytek české populace říka "v Kladně" či "do Kladna". Takovéto místní zvláštosti na/v nejsou nijak vzácné. Stejně tak se někde udržuje skloňování typu u Příbramě místo častějšího u Příbrami. --Luděk 15:02, 29. 10. 2007 (UTC)
Ano, vím, že je to tam obvyklé říkat, nicméně to česky dobře není. Ale upravovat se mi to nechce - to musí posoudit sám autor článku. Nechci mu znenadání měnit příspěvky. Zik 16:38, 5. 11. 2007 (UTC)
Propána, vždyť už je to v článku dávno změněné! :-D
Nicméně, takovéhle debaty je zbytečné vést. Nebojte se měnit články! Například zrovna tenhle konkrétní článek má přes deset autorů, takže když se přidáte s jednou opravou, bude jedině dobře. --slady 19:13, 5. 11. 2007 (UTC)
Nechápu proč si tu dělají reklamu 3 obchody? Nixantora 30. 10. 2009, 22:56 (UTC)
@Zik: pokud máte svůj osobní názor, že vazba „na Kladně“ je méně spisovná než například vazby „na Malé Straně“, „na Hradčanech“, „na Pankráci“ nebo „na Novém Městě“, tak byste ho měl podložit alespoň nějakým autoritativním a důvěryhodným zdrojem. Obecně je předložková vazba "na" typická pro sídla ležící buď na břehu řeky, nebo na vyvýšených pláních či ostrozích, ale především je správnost volby předložky dána právě místním územ. Obecně o problematice pojednává například internetová příručka ÚJČ. Mělník, Kladno, Ruzyně a Vsetín tam jsou zmiňovány jako příklady názvů, u nichž lze užít obě předložky, byť se tam také píše, že v případech variant jako v Mělníku / na Mělníku, v Kladně / na Kladně, v Ruzyni / na Ruzyni v celkovém současném úzu frekvenčně výrazně převažuje v 6. p. předložka v(e) jako varianta stylově bezpříznaková, univerzální, komunikativně neutrální. Nicméně nijak z toho nelze odvodit, že by použití původní vazby bylo chybou. --ŠJů (diskuse) 15. 12. 2015, 23:06 (CET)Odpovědět
Tak ono to právě z citovaného textu ÚJČ, kde je ta varianta "v (Kladně)" brána jako "stylově bezpříznaková, univerzální, komunikativně neutrální", jasně vyplývá, že v ENCYKLOPEDII nemá varianta s "na" co dělat. Pisálek -- Tento komentář byl přidán 7. 2. 2018

Historie je neúplná[editovat zdroj]

V historii je zmínka o vývoji kostiček, ale úplně tam postrádám informaci, kdy firma začala vyrábět taky panáčky. Tím pádem nelze například z článku zjistit, jestli Lego obšlehlo Igráčka, nebo naopak IGRA obšlehla LEGO. --ŠJů (diskuse) 15. 12. 2015, 23:09 (CET)Odpovědět