Diskuse:Laplaceův operátor

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

V posledním vzorci byl doplněn užitečný zápis Laplaceova operátoru bez použití kovariantních derivací.

Chtelo by to casem uklidit (idelnae smazat) ten nekonecny seznam vzorcu a napsat clanek trochu encyklopedicteji -- ruzna pouziti toho pojmu, vyznam, vyskyt, fyzikalni aplikace.. Laplace se definje v nejruznejsich kontextech, nejen v R3 a v Riemanove prostoru. Myslim, ze na anglicke wiki je celkem pekne spracovan prehled ruznych "laplaceu"... Franp9am 13. 3. 2011, 13:05 (UTC)


A jeste jednou: co jsou to Lameovy koeficienty ortogonalnich souradnic -- je to bezny pojem? Franp9am 13. 3. 2011, 14:56 (UTC)

Žádný problém, stačí pouze abyste vytvořil heslo Lameovy koeficienty. A měl k tomu co říct. Laemovy koeficienty jsou složky "ortonormální" báze v libovolném prostoru, kde lze zavést křivočaré souřadnice, což je často nazýváno fyzikální bází. Aby to bylo jasné, heslu Laplaceův operátor zde chybí jenom odkaz na Einsteinovu sčítací dohodu.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 89.102.176.213 (diskuse)

(1) Heslo Lameovy koeficienty uz existuje (2) L.k. nejsou "slozky ortonormalni baze" (3) "libovolny prostor, kde lze zavest krivocare souranice" na kazde variete lze lokalne zavest souradnice (4) Co je casto nazyvano fyzikalni bazi? Lameho koeficienty nebo souradnice? :-) (5) Clanku chybi toho strasne moc, vzdyt tam o l.o. temer nic neni, podivejte treba jenom na en wiki. Franp9am 16. 5. 2011, 05:41 (UTC)