Diskuse:Kvantování

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Kvantování je, pokud vím, především fyzikální jev, ne teoretický proces. Jde o to, že některé veličiny v některých situacích nenabývají hodnoty spojitě ale po kvantech. Je podle mě nutné popsat tento jev a odděleně od toho matematické operace, kterými se dělá přechod od klasické fyziky ke kvantové (první a druhé kvantování apod.). --egg 12:21, 25. 9. 2007 (UTC)

Kvantování je přechod od klasického popisu (klasické teorie) ke kvantově mechanickému (kvantově elektrodynamickému, ...) popisu (prostě ke kvantové teorii). Proto "proces" nebo "způsob, metoda..." sedí lépe, než jev. (To, že některé pozorovatelné nabývají při pozorování diskrétních hodnot, je sice fakt, ale "kvantování" [en:quantization, de:Quantisierung] se to nenazývá.) Na druhou stranu vztažení pouze na teorii pole, jak je to v úvodu článku, také není dobré, i když byl autor zřejmě inspirován anglickou podobou stránky. Kvantování se používá už v kvantové mechanice (1. a 2. kvantování). Jako vhodnější ispiraci doporučuji německou ("země původu" :-)), případně ruskou podobu stránky. Petr Karel 24. 10. 2008, 12:52 (UTC)
jinak polskou wikipeií, ale teď hledám nějaký pěkný zdroj na celý článek....hledám něco středoškolského.....Feyman 3. se na to moc nehodí...--H11 24. 10. 2008, 12:56 (UTC)

Jakto, že nenazývá? Přece se běžně říká kvantování energie, kvantování momentu hybnosti, kvantování magnetického momentu... Podle mě je to fyzikální jev. Ano, stejným slovem se označuje i proces, kterým z teorie uděláme jinou teorii. Nejspíš by tedy bylo vhodné to rozdělit na dva články. --egg 24. 10. 2008, 14:36 (UTC)

Na této stránce v souladu s cizojazyčnými obdobami je kvantování [de:Quantisierung] jako proces. Kvantování veličiny jako jev by mohlo být na jiné stránce, jako to má německá wiki [de:Quantelung], pokud to bude někdo považovat za hodné samostatné stránky. Petr Karel 24. 10. 2008, 15:05 (UTC)

Co byste řekli následujícímu: Kvantování je proces, při kterém se klasické fyzikální objekty a veličiny popisující jejich chování nahrazují odpovídajícími matematickými strukturami kvantové teorie (např. operátory, vlnová funkce, stavový vektor, dráhový integrál apod.) a zákony klasické fyziky, popisující vztahy mezi veličinami, se nahrazují odpovídajícími zákony kvantové teorie.

Tento proces umožňuje popsat a vysvětlit kvantové chování systémů a mimo jiné i skutečnost, že některé veličiny nabývají pouze diskrétních hodnot. Často se mění po celých násobcích kvant, tj. elementárních hodnot veličiny, odvozených od Planckovy konstanty. V takovém případě hovoříme o kvantování dané veličiny. Petr Karel 24. 10. 2008, 14:59 (UTC)

já souhlasím--H11 24. 10. 2008, 15:00 (UTC)
OK. --egg 25. 10. 2008, 07:54 (UTC)