Diskuse:Kostel svatého Michaela (Bohdanovice)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dobrý den, navrhuji tento článek přejmenovat na kostel svatého Michaela archanděla (Bohdanovice), protože uvedený název považuji za očekávaný. Skutečnost, že toto označení dorazilo už i do ostravsko-opavské diecéze (sic!), je možné doložit například stránkami nedávno proběhlé noci kostelů, na nichž jsou uvedeny tři kostely v této diecézi zasvěcené či spoluzasvěcené sv. Michaelu archandělovi (v Kozlovicích, Řepišti a Sedlnicích), ale žádný kostel zmíněný jen jako kostel sv. Michaela (tj. bez toho slova „archanděl“). Hezký den všem lidem dobré vůle přeje Fagnes (diskuse) 26. 5. 2013, 22:52 (UTC)

U některých Vašich (v lepším případě) hloupostí či (v horším případě) invektiv člověk někdy pochybuje, jestli má smysl reagovat. Takže pro Vás ještě jednou speciálně a pomalu. Jak se jmenuje či nejmenuje kostel v Řepišti či jinde nemá s kostelem v Bohdanovicích nic společného. Stejně tak není důležité to, co Vy považujete za očekávaný název. S tím BOO jste opět mimo mísu, jak se můžete přesvědčit např. tady přímo u Bohdanovic. Doložte, že se v relevantních zdrojích ten název s archandělem používá, a že naopak je jeho použití většinové a není žádný problém. Relevantní zdroje (např. Samek), ale žádného archanděla neuvádějí. Chápu, že rád vymýšlíte nové a nepoužívané názvy a tím běžným návštěvníkům wikipedie komplikujete život, ale to se smyslem wikipedie nemá nic společného. Přečtěte si laskavě konečně Wikipedie:Název článku#Očekávaný název. Děkuji. --Saltzmann (diskuse) 27. 5. 2013, 10:55 (UTC)
Jsem proti přesunu, protože jméno s archandělem není jméno očekávané, Doložte odbornou literaturu, kde se toto takto používá.--Chalupa (diskuse) 5. 1. 2014, 08:56 (UTC)

Dobrý den, předkládám dva oficiální dokumenty. V prvním je tento kostel v tabulce nadepsané Údržba církevního majetku uveden v části Biskupství ostravsko-opavské jako „kostel sv. Michaela Archanděla“ v Bohdanovicích. Předpokládám, že by ministerstvo kultury nedalo příspěvek ve výši 145 000,– Kč na neexistující objekt. Ve druhém je zmíněn příspěvek Moravskoslezského kraje na projekt „Obnova kopule věže kostela sv. Michala Archanděla v Bohdanovicích“ ve výši 746 690,– Kč. Pokud jde o pravopis, odkazuji na internetovou jazykovou příručku Ústavu pro jazyk český, kde se uvádí: „Následuje-li za osobním jménem jméno obecné, píše se s malým písmenem: kostel sv. Tomáše apoštola, kostel sv. Michaela archanděla.“ Pro ty, kdo se touto problematikou podrobněji nezabývají, uvádím pro informaci:

  • Každý katolický kostel je zasvěcen nějakému světci (popřípadě blahoslavenému) nebo nějaké události z dějiny spásy. Může být také zasvěcen více světcům (např. katedrála sv. Víta, Václava Vojtěcha). Takový světec (tzv. patron) bývá zpravidla vyobrazen na oltářním obraze hlavního oltáře dotyčného kostela. Zejména ve středověku býval kostel pojmenován podle světce, jehož relikvie v něm byla uložena. Tak například pražská katedrála získala své označení díky tomu, že se sv. Václavu podařilo získat od římského císaře darem část ramenní kosti sv. Víta.
  • Označení světců je někdy rozkolísané, ale vždy se vztahuje k určitému světci. V případě sv. Michaela archanděla se označení světce někdy zkracuje na sv. Michael nebo sv. Michal, ale pořád jde o téhož světce.

S přáním hezkého dne všem lidem dobré vůle Fagnes (diskuse) 22. 2. 2014, 18:34 (UTC)

Upozorňuji na trochu související téma zde: Diskuse ke kategorii:Kostely zasvěcené svatému Michalovi v Česku, kde navrhuji přejmenování na „Kategorie:Kostely zasvěcené svatému Michaelu archandělovi v Česku“, kam se podřadí všechny nuance názvu (asi jako je sv. Jiří drakobijce týž jako sv. Jiří mučedník či sv. Jiří). -- Jirka23 27. 2. 2014, 12:24 (UTC)