Diskuse:Katolická moderna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Krom potřeb rozsáhlých úprav musím dodat, že článek by měl nějak ukázat, že existovala i slovenská Katolická moderna s podobnými cíli a postupy etc. Cinik 03:46, 22. 4. 2006 (UTC)

Jde opravdu o něco jiného než en:Modernism (Roman Catholicism), který směřuje na Modernismus (teologie)? Respektive co sloučení s Modernismus (teologie) s tímto, ketré by bylo katlická moderna v Česku a na Slovensku? --Elm 6. 10. 2009, 13:39 (UTC)

Opravdu je to něco trochu jiného. "Modernismus" je pojem z mezinárodních dějin teologie, "katolická moderna" z dějin české literatury.--Ioannes Pragensis 6. 10. 2009, 13:45 (UTC)
Tím si nejsem vůbec jist, katolická moderna totiž nebyla jen literárním hnutím, měla velký politický přesah svých aktivit. Vycházím z "Katolický modernismus reprezentuje v našem kontextu obrodné hnutí uvnitř římskokatolické církve na přelomu 19. a 20. st., které je těžké jednoznačně definovat a tím přirozeně i vyložit. Tato problematičnost vychází ze skutečnosti, že nemělo jedno centrum, nebylo organizováno a nesledovalo ani jeden přesně stanovený cíl. Vyznačovalo se heterogenitou, v každé zemi bylo jiné, mělo specifické znaky a národní odlišnosti, které vyplývali z odlišných politických, ekonomických a kulturních podmínek. ... Její osobitý fenomén je vlastně představila až encyklika Pascendi dominici gregis a dekret Lamentabli sane exitu a označila jej za herezi, kacířství. ... Modernisté neuspěli, byli odmítáni i pronásledováni, jejich práce a názory zakázány. Zdá se, že v neprospěch církve a teprve v nové situaci 2. vatikánský koncil otevřel prostor pro jejich rehabilitaci a církevní otcové řádu rozumných a oprávněných požadavků těchto reformátorů akceptovali. Česká katolická moderna tvořila nedílnou součást zmíněného modernistického proudu"
MAREK, Pavel. Česká katolická moderna a Karel Dostál-Lutinov. In: MAREK, Pavel. Česká katolická moderna. Olomouc - Prostějov: [s.n.], 2000. S. 14-15.
Dle mě je tato citace v rozporu proti té dichotomii Modernismus (teologie) a Katolická moderna. --Elm 6. 10. 2009, 18:12 (UTC)
Samozřejmě vztah modernismus - Katolická moderna existuje. Je velmi přibližně takový jako třeba vztah komunismus - Devětsil. Vztah ale neznamená identitu. I Vaše citace (podle mne trochu přehnaně) říká "Česká katolická moderna tvořila nedílnou součást zmíněného modernistického proudu": i kdybychom přijali, že tomu opravdu tak bylo, tak by to znamenalo, že česká Katolická moderna byla něčím specifickým v rámci modernismu, a ne něčím s ním zcela identickým. A jak říkám, především modernismus je téma teologické, zatímco Katolická moderna je prvotně hnutí literární, kde ideologické důrazy byly na druhém místě.--Ioannes Pragensis 7. 10. 2009, 09:27 (UTC)
Nemyslím, že ideologie by byla na druhém místě, vycházím opět z Pavla Marka, o Karlu Dostálu-Lutinovi píše: "O mládí psal verše a překládal a společně s S. Bouškou v polovině 90. let založil literární skupinu Katolická moderna. V 1. 1896-1907 redigoval její tiskovou tribunu Nový život. Po transformaci uměleckého sdružení v církevně opravné hnutí navazující na evropský katolický modernismus se stal jeho nevolenou hlavou až do zákazu v r. 1907 papežskou encyklikou Pascendi domonici gregis". d. Korespondence katolické moderny, spolu s editory Štěpánem Kohoutem a Oldřichem Svozilem, s. 12-13. Docentovi historie tedy věřím více než Vám, myslím, že váš dojem vznikl možná z toho Putny, jež na Katolickou moderna již z názvu své knihy nahlíží jen jako na literární fenomén a další významy a souvislosti přehlíží. Myslím tedy, že Česká katolická moderna je geografický subfenomén katolického modernismu jako celku u nás. --Elm 8. 10. 2009, 10:12 (UTC)