Diskuse:Johnny G.

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Neutralita?[editovat zdroj]

  • vynálezce indoorcycling programu Spinning. Je často označovaný jako otec spinningu.
  • Spinning vymyslel v roce 1987.

To je přeci nesmysl. Označen za "otce spinning" je v článečku The father of SpinningJohnny G – The father of Spinning, nyní nefungující, když byl fungující autor webu neuveden[1]...

Tohle zní jako komerční propaganda firmy Mad Dog Athletics, Inc. která hrdě na svém webu hlásá "Corporate site for Mad Dogg Athletics, creators of Spinning®." (přestože dnes už s nimi Johnny G. nemá taky již moc společného).

Spinning tu byl dobrých sto let před "znovuvynalezním" Johnnym G. - viz pár obrázků z gelerie níže, ze kterých je i patrno jednoznačné propojení slovesa "spin" s cyklistikou vůbec dobré století před Johnnym G., takže nemůže nikdo ani tvrdit, že Johnny G. začal první používat slovo spin(ning) v indoor cyklistice...

  • Odstranil jsem ty superlativa o vynálezci a nahradil je skutečnosti více odpovídajícím termínům "zdokonalitel".
  • Tam kde se má na mysli jeho specifický cyklistický trénink pod střechou se má používat striktne SPINNING Program. Spinning samostatne je zdruhovělý termín, tak snad spojením SPINNING Program (Johnnyho G.) nedojde k záměně.

--Elixon (diskuse) 10. 5. 2013, 12:25 (UTC)

Pochybnost o neutralitě[editovat zdroj]

Také se domnívám, že se jedná o komerční propagandu firmy Mad Dogg Athletics, Inc., neboť pod heslem „spinning“ je dokonce v diskusi uvedena žádost majitele ochranné známky, že není ztotožněn se skutečností, že v rámci Wikipedie se slovo užívá jako druhový název zboží či služeb a žádá, aby slova byla označena údajem, že se jedná o zapsanou ochrannou známku. V textu hesla spinning se pak odvolává na Jonathana Goldberga, známého jako Johnny G. Užívání slova „spinning“ a „spinner“ jako obecného výrazu pro pojmenování aktivity samotné nebo ve spojení s cyklistikou zcela odmítá.

Je nutné zdůraznit, že nejen široká veřejnost, ale i odborná veřejnost vnímá slovo "spinning" obecně po celé století a déle. Slovo se začalo užívat s prvními cyklistickými koly. Dokladují to archívní historické artefakty, inzerce výrobců kol, patenty. Produkty z 90. let 20 století označené (r) připisovány JohnnymuG jsou vnímány v oblasti cyklistiky a indoor spinningu jako vedlejší ke slovu generickému.

Jako příkladnou ukázku můžeme uvést například odbornou publikaci "Swim Bike Run, Technique. Training. Racing."[1] od autorů Wes Hobson, Clark Campbell, Mike Vickers, z roku 2001, ze které je zřejmý kontrast užitého výrazu "spinning" v obecném významu a zmínku o programu Johnny G. nebo dalších osobností tréninkových "indoor spinningových programů". Například na straně 135 v kapitole Indoor Trainingu je jmenován taktéž elitní cyklista Jim Whittaker a zmíněn jeho "12-týdnový workout indoor spinningu" . Na straně 136 můžeme vidět i fotografii s popiskem "Indoor spinning is a good way to keep training through the winter", který nemá naprosto nic společného s programem SPINNING Johnnyho G.
Za zmínku stojí uvést dalšího odborníka, jako Edmunda Burkeho, PhD., profesora biologie Univerzity v Coloradu a trenéra amerického cyklistického olympijského týmu v letech 1980-1984, autora mnoha knih o cyklistice. Ve svých publikovaných materiálech používá druhový výraz „spinning“ pro popis akce ve spojení s klasickou cyklistikou či cyklistikou na stacionárním kole a zřetelně tak činí ve druhovém významu tohoto slova. Jedná se například o publikaci Serious Cycling, Ed Burke, 2002 nebo odborná publikace The Complete Book of Long-Distance Cycling: Build the Strength, Skills, and Confidence to Ride as Far as You Want. by Edmund R. Burke, PhD., and Ed Pavelka, kde na straně 274 je uvedeno, cituji: „Spinning: Pedaling with a fast cadence using low to moderate gears. Also, the brand name of an indoor exercise regimen that user ergometer-like bikes.“ Na straně 256 je vyobrazeno fixované cyklistické kolo, cyklista se sluchátky pro puštění muziky a větrák, který plní funkci větru.

Jak je vidět slovo bylo a je užíváno popisně a informace k Johnny G. a k heslu spinning by měly být uváděny jasně a neutrálně. Dálkový cyklista Jonathan Goldberg známý jako Johnny G., v rámci svých tréninků v 90. letech 20. století sestavil cvičební program Spinning a inovoval stacionární kolo SCHWINN. Rozšíření svého programu v rámci Evropy svěřil společnosti Schwinn (výrobce kol), která tento program provozovala v Evropě do poloviny roku 2002 pod názvem SCHWINNING. Později, po roce 2002, dochází k reorganizaci a aktivity kolem tohoto programu v rámci Evropy řídí sama společnost Mad Dogg Athletics Inc., kterou Goldberg založil. Ochranná známka SCHWINN®, Schwinning® zůstává dál v držení výrobce kol a společnost Mad Dogg Athletics pro svůj holistický program v rámci Evropy zavádí pro svůj produkt oficiální označení - graficky upravený obecný název spinning. Ještě drobná poznámka na uvedený externí zdroj Spinning: The Mind & Body Experience with JonnyG, ze kterého není zřejmé, kdo je skutečně jeho autorem a zda se nejedna o reklamní tah samotného autora či držitele ochranné známky. --Chaperon 10. 5. 2013, 19:59 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

  1. Swim, bike, run. Champaign, IL: Human Kinetics, 2001. 255 s. ISBN 9780736032889. S. 136. (anglický)