Diskuse:Jindřich II. Plantagenet

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

NPOV

Spor s církví je popsán velmi jednostranně v králův prospěch. Problém je v tom, že za Štěpána z Blois ani tak nešlo o to, že by církev získala nějaká privilegia, ale že ustalo vměšování se krále do církevních záležitostí, které církev vždy považovala za nelegitimní a které rozhodně nebylo podepřeno žádnými zákony. Clarendonské úmluvy nebyly návratem ke starým zákonům, ale naopak potlačením církevních práv a předefinováním dosavadní panovnické svévole na zákonný nárok. Co bylo na celé věci ještě horší, biskupové podepsali Clarendonské úmluvy pod brutálním královým nátlakem, který zahrnoval i výhrůžky, které si biskupové mohli vykládat (a zjevně také vykládali) jako zastřené hrozby smrtí. Z hlediska katolické církve byly tedy Clarendonské úmluvy od počátku neplatné, neboť jednak byl jejich obsah v rozporu s církevním právem (dávaly panovníkovi v některých oblastech takové pravomoce, jaké jsou podle církevního práva vyhrazeny pouze biskupům a papeži), jednak byly uzavřeny pod nelegitimním nátlakem. V některých bodech byly také nejasné a král si je v těchto oblastech později vykládal dosti "svým" způsobem. --Cinik 18:30, 31. 12. 2007 (UTC)

To je ale ovsem zase cirkevni uhel pohledu. V anglicke tradici cirkev az takovou moc a nezavislost nemela, povetsinou ani v tradici ostatnich statu, tehdy se teprve po cele Evrope dozadovala pozice, ktera ji podle zvyklosti a prav jednotlivych statu nenalezela, ale cirkev si ji narokovala a dokladala to ruznymi udajnymi pravy...Dogbert 13:30, 18. 2. 2008 (UTC)

@Cinik: Doložte zdroji. Nic z toho,co píšete není ani na anglické wikipedii. Mě vaše doměnky přijdou poněkud přehané a kdyby tohle bylo v článku uvedeno, neváhal bych ho celkově zpochybnit. Popis nějakého brutálního násilí by chtělo velmi dobrý zdroj, ale spíš to celé zavání spekulacemi - zahrnoval i výhrůžky, které si biskupové mohli vykládat (tak vykládali nebo ne?) Mě to přijde napsané velmi střízlivě. Proto šablonu Pov dávám pryč. نور الدين مساهمات النقاش‎ 19:03, 10. 6. 2008 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

Dobrý den. Mohu se zeptat, zda reference uvedené u citátů souvisí pouze s těmito citáty nebo zda souvisí s celou předchozí sekcí? Děkuji. Jan.Kamenicek (diskuse) 31. 3. 2013, 20:38 (UTC)

S citáty.--Meluzína (diskuse) 22. 4. 2013, 16:41 (UTC)