Diskuse:Jiří Prskavec starší

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Návrh na přesun[editovat zdroj]

Odůvodnění: Pro rozlišení je lepší použít „starší“ (a „mladší“), jak bývá obvyklé, pokud jsou články o otci a synovi. V zásadě nejsem proti tomu, aby bylo postupováno asymetrickým způsobem (článek o jednom z nich s názvem odpovídajícím jménu bez dalšího rozlišení), ale přišlo mi, že o každém z nich je napsáno zhruba stejně informací. Kdyby o jednom z nich byl podrobný článek a o druhém jen kratičký, pak by mě určitě napadlo, že jeden z nich může být značně významnější než druhý. Atila M. Rof (diskuse) 26. 3. 2014, 09:22 (UTC)

No, nevím, jestli to bývá "obvyklé" (ono by bylo dobré odkazovat na nějaké pravidlo, doporučení, nebo aspoň nápovědu...), spíš se mi zdá, že se to někdo tak snaží prosazovat. Rozlišovač s rokem je imho standardní záležitost (viz taky Wikipedie:Rozlišovač#Unifikované rozlišovače, kde je to přímo uvedeno). Taky mi teda nepřipadá jako nějaká extra výhoda oproti současnému stavu. Není to věc života a smrti, pokud se to přesune, tak to bude přesunuto, ale osobně dost preferuji status quo. (Oba články byly založeny jako standardní pahýlky s nejdůležitějšími informacemi, aby tu prostě něco bylo. Syn získal v loňském roce tři medaile na velkých šampionátech, i z toho lze usoudit, že bude v současných médiích zřejmě značně uváděnější a tedy i očekávanější. Kromě toho i celkovým počtem a jejich hodnotou je úspěšnější než otec, proto se mi jeví zakládání dvoupoložkového rozcestníku, který by přinesl jedné části čtenářů, těm, kteří hledají syna, jeden klik navíc, celkem zbytečné.) --Harold (diskuse) 28. 3. 2014, 22:30 (UTC)
Nejsem proti tomu, aby se dvoupoložkový rozcestník nezakládal, tj. aby ten slavnější sportovec měl článek s názvem bez rozlišovače. Letmým pohledem na seznam nových článků ovšem vidím, že naprosto standardním rozlišovačem u článích o lidech je povolání/zaměstnání/obor činnosti, což mi připadá logické. Na stránce Wikipedie:Rozlišovač, kam odkazujete, jsou jako příklady uvedeny Julius Fučík (skladatel) a Bohumil Kulínský (1910-1988). Ovšem článek Bohumil Kulínský (1910-1988) už neexistuje, je to pod názvem Bohumil Kulínský (1910). Opět: je to logické, protože oba Bohumilové Kulínští jsou sbormistři, takže rozlišovač sbormistr se použít nedá. Články o nich začínají: Bohumil Kulínský starší ... a Bohumil Kulínský mladší ... Rozlišování starší/mladší se běžně používá jak v češtině, tak i v jiných jazycích, jde-li o otce a syna. Naopak s těmi letopočty je to problém, jemuž je lepší se vyhnout. Třeba Kulínské moc neznám, ale rozhodně bych si pamatoval spíše to, že je jeden starší a druhý mladší, než to, v jakém roce se který z nich narodil. Atila M. Rof (diskuse) 30. 3. 2014, 11:38 (UTC)
Až Jiří Prskavec starší zemře, tak bychom se možná začali dohadovat o tom, jestli článek přejmenovat na Jiří Prskavec (1972-20..). Ale Jiří Prskavec starší zůstane „navždy“ Jiřím Prskavcem starším. Atila M. Rof (diskuse) 30. 3. 2014, 11:42 (UTC)
Na WP:Rozlišovač je přímo v kapitole "Unifikované rozlišovače" uvedeno: (<rok narození>–<rok úmrtí>), u žijících (<rok narození>) – k rozlišení stejnojmenných osob, pokud je nelze rozlišit vhodnějším rozlišovačem, například (spisovatel). Jistě, ze "starší"/"mladší" může existovat redirect, čtenář se tak tam, kam potřebuje, stejně dostane. Jen mi trochu připadá, že "starší"/"mladší" se dlouhodobě snažíte procpávat do názvů, i když to nikde zakotveno není. Jako fajn, argumenty chápu, a i když prostě preferuji jiné řešení, tak tenhle článek přesunu. Ale nevím, jestli by tohle téma obecně nemělo být probrané třeba Pod lípou. --Harold (diskuse) 30. 3. 2014, 15:07 (UTC)