Diskuse:Japonsko

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 4 lety od uživatele 89.176.46.200 v tématu „(bez názvu)

A proč nepužijete českou transkripci? Honshu [Honšú], Hokkaido [Hokkaidó], Kyushu [Kjúšú] a Shikoku [Šikoku] ? Vždyť je to český slovník? -- Tento komentář byl přidán 23. 11. 2003, 01:57 (UTC)

Odpověď: Cizinec nezná českou transkripci. Tohle bude na nás Češíš. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Petrus (diskuse) 23. 11. 2003, 11:00 (UTC)

Šablona pro státy ?[editovat zdroj]

Jak udělat šablonu nebo kde jí najít pro jednotlivé státy. např.: název krátké info vlajka hymna státní znak demografické údaje geografické údaje dějiny atd. atd. -- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) Adi~cswiki (diskuse) 30. 8. 2004, 22:18 (UTC)

Divná editace[editovat zdroj]

[1] - Něco se snaží vysvětlit, ale moc se to nedaří. Navíc mění odkaz. Může (ale nemusí) to být vandalismus. Miraceti 10. 3. 2009, 10:21 (UTC)

Odpověď:Nejde o žádný vandalismu!!! Pouze jsem opravil omyl, kterému i vy podléháte. V Japonsku není Tokyo hlavní město de jure, pouze de facto. Není tak v žádném zákoně označeno. Zákony znají pouze poněkud nejasný termín "vládní oblast". Tokyo je dnes v Japonsku prefektura, na jejímž území shodou okolností sídlí vláda a parlament. Je to i v japonské a anglické verzi wikipedie. Německá má o tom i zvláštní článek. To co vy označujete za Tokyo je ve skutečnosti souměstí mnoha měst nacházející se na území několika prefektur. Jinými slovy: Když řeknete Japonci , že Tokyo je město, tak vám nebude moc rozumět. Protože je to přece prefektura. Města mají jiné názvy. Zároveň část území prefektury Tokyo leží na západ od obydlených oblastí v horách a je pokryta lesy. .....jaký smys má, opravovat omyly ve wikipedii, když někteří lidé to odmítají pochopit a označí to za vandalismus, a musí se jim to vysvětlovat znova.....pokud mi nevěříte, podívejte se na Hauptstadt_Japans. --napsal Mickey Mouse (přidáno --Spock [lone wolf] 31. 3. 2009, 10:27 (UTC))

Jen pro připomenutí, hlavní město Japonska resp. Japonského státu je de facto Tokyo jako aglomerace jejíž součástí je i "původní Tokyo" resp. Edo, kam v roce přesídlil císař a tím se stalo hlavní městem (je to dokonce i na cs.wiki). V roce 1603 byl založen šógunát Tokugawa a Edo se stalo sídlem jeho vlády, tedy de facto hlavním městem. Císařovo sídlo a formální hlavní město zůstalo v Kjótu. V roce 1868 byl šógunát zrušen a 3. září bylo Edo přejmenováno na Tokio, tj. „Východní hlavní město“. Ještě téhož roku se císař přestěhoval do Tokia, které se tím stalo hlavním městem i formálně. --Kolomaznik 27. 8. 2009, 18:58 (UTC)

(bez názvu)[editovat zdroj]

Ke konci 2. světové války v Japonsku: O dvou atomových bombách, které na Hirošimu a Nagasaki hodily USA sice japonský císař věděl, ale ty rozhodně neukončily válku. Skutečný konec přinesl až vstup sovětů do Japonska, kdy Stalin splnil slib daný USA, že když USA vstoupí do války proti Hitlerovi v Evropě, tak potom on pomůže USA porazit Japonce. A tak se také stalo. --89.176.46.200 11. 9. 2019, 13:00 (CEST)Odpovědět