Diskuse:Jan Blažej Santini-Aichel

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
  • Vymazal jsem kostel sv. Jiří v Pivíně. Podle našeho největšího znalce Santiniho díla M. Horyny se nejedná o dílo Santiniho. Bylo mu připsáno omylem. Sám jsem se zajel na ten kostel podívat a není v něm jediný santiniovský prvek. --Bibliofil 10:25, 28. 8. 2007 (UTC)
  • Vymazal jsem zprávu o Santiniho šlechtictví. Sňatek se šlechtičnou mu zajistil rodinné vazby na její bratry, vlivné církevní hodnostáře, což dodalo lesku jeho společenskému postavení. Do šlechtického stavu povýšen nebyl a pokud vím, ani jeho dcery nepoužívaly šlechtický titul. Korsak 10:24, 14. 3. 2008 (UTC)

Reference[editovat zdroj]

Zvláště u připsaných nebo naopak zpochybněných staveb mi chybí reference, což kvalitu jinak zajímavého článku velmi snižuje. --Saltzmann 23. 11. 2009, 22:20 (UTC)

  • Poklady vesměs mám nebo nebude pro mne obtížné je získat a postupně doplnit.Pomohla by mi adresnost. V prvozáměru mi šlo o stručný výčet a základní výchozí pořádek.Stejně je to strašně dlouhé a vůbec né vyčerpávající, jak by si Santini zasloužil. Teď bude vhodné článek rozdělit asi na tři. JBS-A ŽIVOT A DÍLO. JBS-A Soupis doložených... JBS-A Soupis sporných.... To nechť rozhodnou a provedou zkušenější. Zatím jsem skončil, k případnému dalšímu doplnění životopisu a díla jako celku se možná přiměji až po úpravách.(1. 1. 2010, 21:54 (UTC))

Navrhuji udělat u části Dílo vlastní samostatný článek. Zdá se mi, že mezi touto částí a zbytkem článku je veliká nerovnováha. --Gampe 2. 12. 2009, 14:00 (UTC)

Souhlasím, ale nechal bych Mangina2 dílo dopsat a pak jej teprve přesunout do samostatného článku. --Adam Hauner 9. 12. 2009, 13:24 (UTC)

Současná podoba článku je zcela tristní[editovat zdroj]

Bohužel se mi před nějakými třemi lety nepodařilo článek dopsat v té podobě, v níž jsem jej zamýšlel. Snad se k tomu někdy vrátím. Dnešní letmé nahlédnutí sem mě ovšem nesmírně rozladilo. Z textu pojednávajícího o životě a díle jednoho z našich nejvýznamnějších architektů se stal nekonečný a obsahově naprosto nicneříkající seznam. K čemu je to dobré? Nikdo soudný to nikdy nebude pročítat. Budiž, nesporné realizace mají smysl, ale ty sporné a vyloučené? To si snad děláte srandu ne? To je něco naprosto zbytečného. Ideální by bylo je oddělit ty seznamy do samostatného článku. Navíc si "stvořitel" tohoto seznamu nevšiml, že původní výčet děl byl řazen chronologicky, což je rozhodně smysluplnější řazení než ten nynější "telefonní seznam"... --Šandík 23. 5. 2011, 22:52 (UTC)