Diskuse:J-Tull Dot Com

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Uvozovky[editovat zdroj]

Pro Heitinga a Juan de Vojníkov: Jeden z vás uvozovky odstranil, druhý zase přidal. Může mě někdo říct, co je správně? (a hlavně to doložit). Nic ve zlém, jde mě o to, aby všechny články měly stejnou fazonu. Díval jsem se na jiné články a tam uvozovky jsou. --Aqualung 17:46, 16. 7. 2007 (UTC)

No, já jsem je odstranil proto, že tohle jsou anglické uvozovky (tedy ""). A nejenom anglické, používají se i v mnoha dalších jazycích. České uvozovky vypadají takhle „“ (viz Interpunkční znaménko). Tato chyba vzniká, většinou tím, že autor zkopíruje písničky z anglické verze a neví, nebo se mu nechce to opravit. Je třeba si uvědomit, že stejně tak jako se oba jazyky liší ve významu, tak se budou lišit i v použití interpunkčních znamének. Pro mě české uvozovky označují přímou řeč nebo nějaký novovýraz, který je třeba v textu vyznačit. U písniček proto ale nevidím důvod. Mám doma album My 3 od Indyho a Witche a ty nic v uvozovkách nemají. Zasazoval bych se o to, aby se písničky tady na šikipedii no žádných uvozovek nedávali.--Juan de Vojníkov 20:28, 16. 7. 2007 (UTC)
Mimochodem, to je problém wikisoftwaru, že nemůžem psát rovnou české uvozovky. Ty se nám nabízejí buďto v boxu pod editačním oknem v sekci "Středoevropské jazyky a zvláštní znaky" (zde jsou špatné uvozovky, které se používají často v diskusích pro ušetření času). A nebo si je může dát člověk prostřednictvím monobooku do uživatelské lišty nad editačním oknem.--Juan de Vojníkov 20:31, 16. 7. 2007 (UTC)
Možná máš pravdu, ale počkám si, až se vyjádří víc kolegů. Tu „šikipedii“ nemyslíš vážně, to se ti jenom smeknul prst, že?!?! (Vidíš, že umím český uvozovky, v názvech se mě to ale nechce přepisovat, dnes už je odstraňuji při editaci, jak se můžeš přesvědčit v mých dalších překladech;-))
  • Nemám sice od určité doby ve zvyku nezapojovat se do diskuzí, udělám ale výjímku. Myslím si, že uvozovky k písním patří. Ano, vkládám možná nesprávně "anglické uvozovky" (případná oprava na české je možná, ale dle mého názoru není tak urgentně nutná). Třeba já osobně užívám anglické uvozovky, protože mi připadají prostě "hezčí" :), ale jak říkám, není problém je opravit.--Heitinga 17:50, 17. 7. 2007 (UTC)
  • Takže, máme tady dva názory proti jednomu: Já Aqualung i Heitinga si myslíme, že anglické uvozovky (tedy ""), používané i v mnoha dalších jazycích nejsou na závadu. Takže, pokud na používání uvozovek není na Wikipedii žádné pravidlo, budu si používat to, co uznám za vhodné do doby, než toto pravidlo bude dohodnuto komunitou. Případné editace a reverty budu považovat za „šikipedii“ = šikanu na Wikipedii. Pokud se budeš zasazovat „o to, aby se písničky tady na Wikipedii do žádných uvozovek nedávaly“, budeš muset podat ŽoK (ŽÁDOST O KOMENTÁŘ) kde se toto pravidlo (snad) dohodne, ne jen prosazovat to, co se líbí tobě. --Aqualung 04:31, 18. 7. 2007 (UTC)
Pokud po vás články někdo edituje, není to příznak šikany, ale běžný provoz na Wikipedii. Ostatně, hned pod oknem pro úpravy se píše „Pokud si nepřejete, aby Váš text byl nemilosrdně upravován (...), pak ho do Wikipedie neukládejte.“ Prosím vezměte to na vědomí. Jinak, pokud je mi známo, názvy písniček se tu častěji píší kurzívnou než obalují uvozovkami. Ty smysl dávají spíš pro oddělení názvu v textu, v seznamu obsahu alba mi to moc dobrý smysl nedává. --che 18:20, 18. 7. 2007 (UTC)
A to jako ty závěrečné fráze patří mne? Wikipedie je zcela svobodné médium, takže nevím proč by jsme jí měli svazovat pravidly. To je jako kdyby jsme udělali pravidlo na to, že se musí dodržovat pravidla českého pravopisu. Vidím, že vůbec nemáš dobrý přístup k Wikipedie (předtím jsem se upsal, š a w jsou blízko sebe). Dokonce mám pocit, že mi tu vyhrožuješ.--Juan de Vojníkov 17:47, 18. 7. 2007 (UTC)


To je pravidlo typografické, takže se tady nemusím zasazovat o to aby se z toho stalo pravidlo na Wikipedii. To je jako do smluv se také nevyjmenovávají věci, které jsou jasné ze zákona. Znamená to, že pokud chceme mít Wikipedii nejlepší jsou nám tyto pravidla automaticky nadřazena. Tímto svým neobratným prohlášením sis u mě udělal černý bod.--Juan de Vojníkov 17:51, 18. 7. 2007 (UTC)

Souhlasím s kolegou Juanem (omlouvám se za zkrácení) a jeho názorem, že pro uvozovky u písní nevidí důvod. O typografických pravidlech ohledně uvozovek ani nemluvě. --Zkf 18:22, 18. 7. 2007 (UTC)

Nevím sice jak moc se bere ohled na tyto diskuze, ale pár lidí, kteří alba opravdu dělají si nedávno ustanovili typografická pravidla (nebo spíš toho, čeho bychom se mohli držet při tvoření článků). [1] Opravdu nevím jak moc vážně berete vy tyto diskuse, ale já se věnuji článkům o albech opravdu hodně a snažím se jet podle těchto zásad.--Heitinga 19:05, 18. 7. 2007 (UTC)
No tak to by mohlo být OK, s českými uvozovkymi (ale stejně viz Milda). Tak bych příště požádal Aqualunga, aby si rozmyslel co píše, než to napíše.--Juan de Vojníkov 09:54, 19. 7. 2007 (UTC)
Je hezké, že si kolegové z jednoho wikiprojektu něco ustanovili, ale připadá mi to podobně absurdní, jako kdyby se na wikiprojektu Sport usnesli, že budou používat ve výsledcích po vzoru jiných jazykových verzí desetinnou tečku místo čárky, přestože pravopisná i typografická pravidla uvádějí v češtině čárku. Wikipedie by měla dodržovat stejný nebo přinejmenším velmi obdobný styl ve všech zpracovávaných oblastech lidského vědění a je zde zvykem, že uvozovky uvozují, zatímco pro vyznačení názvů děl (a čím jiným než názvem díla je název skladby?) se užívá když něco, tak kurzíva. --Milda 19:57, 18. 7. 2007 (UTC)
V tom případě je asi na místě to řešit v onom wikiprojektu, řekl bych. --che 20:17, 18. 7. 2007 (UTC)
V češtině se narozdíl od angličtiny používají uvozovky výhradně pro přímou řeč (případně doslovné citace), proto není jediný důvod názvy písní dávat do uvozovek. --Petr Adámek 18:02, 23. 7. 2007 (UTC)