Diskuse:Isidor Böck

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
V článku je použit materiál (https://cs.wikipedia.org/w/index.php?diff=11844768&oldid=11820580) uvolněný držitelem nebo vykonavatelem autorských práv (Soňa Nezhodová) pod licencí GFDL a CC BY-SA 3.0. Povolení bylo doručeno do systému VRTS spravovaného PR oddělením Wikimedia pod číslem 2014090910006015.

Tato šablona neslouží k prohlášení autora o vlastnictví; vkládá ji pouze tým VRTS poté, co na e-mail permissions-cs@wikimedia.org obdrží jasné potvrzení o uvolnění díla pod danou licencí.

Faigl.ladislav[editovat zdroj]

Přenesl jsem úpravy z dnešního odpoledne, které jsem prováděl rovnou. Následující už je na Tobě: řadu věcí rovnou upravuji v článku, další níže:

  • AnoAno Obrázek v infoboxu oříznout pouze na jeho portrét.
  • AnoAno Úvod by měl být shrnutím článku, takže informace v něm obsažené (včetně zdrojů) by se v nějaké podobě měly ve vlastním článku objevit. Je tedy záhodno, aby v úvodu nebyly žádné reference. Do článku tedy doplň ty informace z úvodu, které v něm chybí, a pak reference z úvodu odstraň.
Doufám, že je teď úvod ok. --David Kennedy (diskuse) 7. 9. 2014, 15:35 (UTC)
  • Jakožto potomek významného talmudisty a moravského zemského rabína Mordechaje Beneta – nevhodná formulace naznačující, že byl jeho synem, což nebyl. 1) přeformulovat, 2) v sekci mládí uvést, že jde o jeho předka, 3) v jakém s ním byl příbuzenském vztahu? (praděda?), 4) z čí strany to byl jeho předek? (otcovy, matčiny?)
Problém je, že se dostupné zdroje bohužel nezmiňují, v jakém konkrétním vztahu byl vůči Benetovi... hovoří o něm jen jako o „potomkovi“ :/ Zkusím se dotázat paní doktorky Nezhodové z místního muzea, která o něm sepsala poměrně obsáhlý článek, jestli by mi to pomohla objasnit...--David Kennedy (diskuse) 7. 9. 2014, 15:35 (UTC)
  • AnoAno a získal titul Dr. – titul rozepsat. Jaký získal? Doktor filosofie?
  • Čísla referencí v textu (pakliže jich je více vedle sebe) musí jít vzestupně. Tj. nemělo by nastat třebas Náměstí č. p. 52.[8][5]
  • AnoAno Tři roky poté se Isidor Böck oženil se svojí vlastnicí[P 1] Emmou Benediktovou (nar. 14. dubna 1876), která pocházela ze čtrnácti dětí.[8] – komplikované. Přepiš na Tři roky poté se Isidor Böck oženil se svojí vzdálenou příbuznou Emmou Benediktovou a příbuzenský vztah, včetně toho, že pro něj existuje takovýto termín, už rozeber v poznámce.
  • AnoAno z citačních šablon odstraň prázdné parametry
  • K obrázkům chce doplnit parametr ALT, viz en:WP:ALT
  • AnoAno Poslední ref dát do citační šablony.

Toliko asi z mé strany. Je skvělé, že ses do článku pustil, a po zapracování připomínek jej určitě dej do WP:Q, ať získá stříbrný puzzle. --Faigl.ladislav slovačiny 5. 9. 2014, 19:25 (UTC)

Rodné jméno matky[editovat zdroj]

Odkazovaný záznam z Jad vašem uvádí rodné jméno matky שנגל (Schöngall ? - Šinágl ? těžko říct), nikoli Benedikt. Ovšem Böck ve vlastním životopise na konci své disertace uvádí Benedict, což bude asi věrohodnější pramen. Ovšem chtělo by to něco udělat s těmi referencemi, aby přímo u "Benediktové" nebyl odkaz na zdroj, který ausgerechnet tvrdí něco jiného...--Shlomo (diskuse) 6. 9. 2014, 22:29 (UTC)

Pánové oběma velice děkuji za připomínky. Mrknu na to co možná nejdříve! Shlomo, jsem možná slepý, ale já na Jad vašemu pod jeho heslem zmínku o שנגל (Schöngall...) nikde nenašel... jen se tam uvádí křestní jména rodičů - otec Šmu´el a matka Zheni (Jenny)... ale jak říkáš, v disertační práce hovoří rabi o rodném příjmení matky „Benediktová“. Mám se držet toho? --David Kennedy (diskuse) 7. 9. 2014, 14:16 (UTC)
שנגל je v naskenovaném dokumentu na stránce odkazované z pozn. 3. Já sám inklinuji spíš k tomu, uvést "Benedic(k)t(ová)", protože kdo už by měl být věrohodný zdroj o rodném jménu, když ne syn... Na druhou stranu chápu, že vlastní biografie zařazená jako příloha dizerace není nezávislým zdrojem a trochu to její věrohodnost oslabuje. Možná by bylo řešením vycházet z Benediktové a uvést jméno שנגל v závorce nebo v poznámce, s odkazem na zdroj.--Shlomo (diskuse) 7. 9. 2014, 18:48 (UTC)
A jinak rádo se stalo, pro moravské rabíny mám z jistých důvodů slabost :) Jen mě mrzí, že jsem nemohl být při tom odhalování desky...--Shlomo (diskuse) 7. 9. 2014, 18:51 (UTC)

ŽNO Hustopeče[editovat zdroj]

Tvrzení Nedlouho po dokončení studia, konkrétně 15. prosince 1897, byl Dr. Isidor Böck jmenován hustopečským rabínem a místní židovská obec, do té doby tradičně spadající pod židovskou obec v Podivíně, se díky tomu osamostatnila. zaměňuje příčinu s následkem. ŽNO Hustopeče vznikla 1. ledna 1892 na základě zákona 57/1890 ř. z. Jako taková měla povinnost zaměstnat rabína. Zaměstnání rabína tedy bylo důsledkem, nikoli příčinou zřízení ŽNO. Opraví si to autor sám? --Daniel Baránek (diskuse) 17. 9. 2014, 21:25 (UTC)

Dane děkuji za připomínku! Už jsem to opravil. :) --David Kennedy (diskuse) 25. 9. 2014, 18:58 (UTC)