Diskuse:Indiánské léto

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Subject: "indiánské léto" Date: Wed, 18 Aug 2004 09:16:02 +0200

Vážený tazateli,

odpověď na Vaši otázku jsem našla v knize Velký pranostikon (Zd. Vašků, Academia, 1998), kde stojí: "Babí léto jako klimatický fenomén není jen výsadou evropské pevniny. Obdobné stavy počasí nastávají na podzim např. i na severoamerickém kontinentu. Zde jsou známy pod názvem indiánské léto." (s. 230) "Babím létem je nazýváno charakteristické období suchého, slunečného, teplého a málo větrného počasí na konci podzimu ..." (s. 229)

S pozdravem Hana Chmelíková jazyková poradna

--Wikipedista:Voxhumana

Nesmíte hned věřit všemu :-) Slovník české frazeologie a idiomatiky - Výrazy neslovesné, Academia 1988, s. 160-1:

babí l é t o (1., 2. neutr; 3. kniž; expr.)
1. pavučinová vlákna poletující vzduchem koncem léta 2. toto období na rozhraní léta a podzimu (zprav. koncem září) spojené s pěkným počasím 3. v lidském životě období začátku stárnutí * Jde o vlákna pavouků běžníků.
A 1. gossamer 2. St Luke's summer; St. Martin's summer N Altweibersommer F l'été de la Saint Martin R bab(měkký znak)je leto

Význam 1 v hesle babí léto chybí úplně, a podzim končí 20. prosince; to už vzduchu létá něco úplně jiného. (A koukám, že dosud nemáme ani heslo pro film inspirovaný významem 3.) A to jsem se ani nenamáhal vytahovat SSJČ.

Mám takový pocit, že babí léto a indiánské léto nejsou synonyma. -- Vít Zvánovec
Souhlasím, že konec podzimu (nikoliv léta) mi byl poněkud podezřelý, ale vyžádal jsem si odpověď ze sídla věd, protože jsem si nebyl jist, jde-li o údaj pouze časový nebo klimatický. Dodatečně jsem si našel definici American Meteorological Society: "Období uprostřed nebo na konci podzimu s neobvykle teplým počasím, čistou oblohou, slunnými, ale zamlženými dny a chladnými nocemi. [...] srovnatelným jevem je ve střední Evropě babí léto, které může být poeticky nazýváno jako klidné dny. V Anglii se v závislosti na době výskytu označuje jako léto sv. Martina, léto sv. Lukáše nebo léto všech svatých" AMS definuje i babí léto /doslova jako Old Wives' summer :-)/: "Období bezvětrného, bezoblačného počasí s chladnými nocemi a ranními mlhami, ale pěknými teplými dny, které nastává ve střední Evropě na konci září. Srovnatelné s Indiánským létem." Závěr: jde o velmi podobné, ne však totožné úkazy (jak uváděl i pan Zvánovec), z nichž Indiánské léto v ČR osobně neznám. PS: omlouvám se za pravděpodobně chybný překlad meteorologické termologie, v citátech šlo o časové údaje; prosím znalejší, ať tento příspěvek opraví, dík. --Voxhumana 21:01, 20. 8. 2004 (UTC)

Pro Víta Zvánovce: soudím, že v rozcestnících je vhodnější než řazení chronologické (navíc co s ním, když žádný rok vzniku k dispozii nebude? viz třeba en:Troika) podle významu; jakkoli se nedá poměřovat tak objektivně, není pochyb, že naprostá většina lidí zná nebo bude hledat ten film. --Malýčtenář 11:21, 20. 8. 2004 (UTC)

To něco jiného, to je podle významu. Nicméně zde mi nesedí, abychom subjektivně hodnotili, které dílo je významější. -- Vít Zvánovec