Diskuse:Idris I.

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

"a později dokonce intervenoval proti Egyptské agresi během Suezská krize roku 1956..." Nejsem historik, ale nevím, čím bylo znárodnění suezského průplavu a následné napadení Egypta Izraelem, Británií a Francií egyptskou agresí.-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) 78.108.106.182 (diskuse)

Na počátku Suezské krize nebylo jen znárodnění Suezského průplavu, jen kvůli tomu by Izrael asi do války nešel, nýbrž i uzavření Tiranské úžiny pro izraelské lodě, což bylo Izraelem vždy pokládáno za casus belli (=důvod k válce, čili agresi). Nicméně požadavek na doložení zdroje je oprávněný. --Faigl.ladislav slovačiny 20. 3. 2011, 09:13 (UTC)

Ta "Egyptská agrese" je fakt síla vzhledem k tomu, že šlo prokazatelně o dlouhodobě připravovanou a s Francií a Velkou Británií koordinovanou invazi Izraele na Sinajský poloostrov. Vzhledem k tomu, že Idrís I. byl kromě jiného poslušnou loutkou VB, je jeho postoj k "Suezské krizi" a Sinajské válce celkem předvídatelný. Snad kromě propagandistů z IDF by ten konflikt ovšem nikdo nepopsal jako "egyptskou agresi".90.180.4.46 21. 9. 2011, 09:37 (UTC)Honza73