Diskuse:Hlaholice

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele Mmh v tématu „Současné užívání

Ech... snad veškeré znaky na všech wikipediích se mi zobrazují správně. Hlaholice mi ale dělá jen otazníky... znám případy dalších uživatelů, kterým se nezobrazuje ani to, co mně bez problémů, není tedy možnost vložit jako jistou ilustraci obrázky jednotlivých znaků? Jak jsem si povšiml, je to na jiných wiki zvykem, viz jen ta en, či na fr. Hlaholici nerozumím a proto bych o takové vložení rád požádal autora článku.
S díky--Alaiche /alɛʃ/ 09:38, 23. 2. 2007 (UTC)

Také jsem pro to, aby tam kromě znaků byly i obrázky. Ne každý uživatel má nebo si chce stáhnout znakovou sadu. - UP3 15:55, pátek 23. února 2007 (UTC)
Asi by bylo vhodné obrázky do tabulky dodat. Ale z vlastní zkušenosti mohu říct, že stažitelný font zobrazuje znaky daleko kvalitněji a přirozeněji než nahrané obrázky.
--Petr C. 16:02, 23. 2. 2007 (UTC)
Mám tentýž problém se znakovou sadou - mám tam jen obdélníčky, ačkoli jsem si požadovaný font nainstaloval. Jak bych to ale měl udělat u cizího počítače, nebo např. v internetové kavárně, netuším. Prosím autora o doplnění obrázků. Děkuji. Zdeněk Dudka 21:24, 22. 11. 2007


Chorvatští mniši Janem Lucemburským?[editovat zdroj]

Zajímavý článek - ale mám jednu technickou poznámku. Jak mohli být chorvatští mniši povoláni Janem Lucemburským r. 1347, když dotyčný padl 26.8. 1346 ?-- Tento nepodepsaný komentář přidal(a) uživatel(ka) MBenes (diskusebloky) 23:07, 24. 2. 2007 (CE(S)T)

Já tam čtu něco jiného: "Ve čtrnáctém století se na čas chorvatská podoba hlaholice vrátila do Čech (do Prahy), kam byli r. 1347 českým králem Karlem Lucemburským v rámci jeho snahy o znovuzavedení slovanské liturgie povoláni chorvatští mniši..." Je pravda, že jsme zvyklí na to, že když vidíme slovo "Lucemburský", tak si automaticky přimýšlíme Jan, nikoliv Karel (nebo Karlovy syny Václava a Zikmunda). --Luděk 22:16, 24. 2. 2007 (UTC)

Současné užívání[editovat zdroj]

Článek obsahuje obrázek současného občasného (slavnostního) užívání hlaholice v Chorvatsku — obrázek místního ukazatele. Možná typičtěji je hlaholice vidět na nových církevních budovách. Každopádně by to chtělo přidat kapitolu o tomto současném užívání, ale protože to sám nestíhám udělat, odkládám to jen takto sem. --Mmh (diskuse) 12. 2. 2018, 14:44 (CET)Odpovědět