Diskuse:Geografie Austrálie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Různé významy?[editovat zdroj]

„Tento článek se zabývá geografií Austrálie. Všeobecné informace o australském kontinentu najdete v článku Austrálie.“ To mi přijde jako trochu zbytečné sdělení, vždyť rozdíly mezi oběma články jsou na první pohled jasné, navíc už z jejich názvů. Takhle máme na prvních třech řádkách tři odkazy na Austrálii, což je spíš matoucí.--Byrnjolf 8. 7. 2010, 10:48 (UTC)

To je naprostá pravda - vyčkám tedy do skončení redakcí textu a pokud to neudělá někdo přede mnou, nadbytečné odkazy i popis článku odstraním. Děkuji za upozornění. Wikipedista:Vitmalinovsky 8. 7. 2010, 14:03(UTC)
  • První řádek jsem vyměnil za dobře patrný odkaz v úvodu. Myslím, že je to lepší a stejně dobře vyditelné, ba díky stručnosti asi i lepší.
  • Nevím zda má cenu odkazovat na podrobnější články, které ještě nebyly založeny, až vzniknou, ať tam odkaz je. Pokud chceme, aby bylo viditelné, že chceme, aby vznikly, tak by je dal na WP:Požadované články.
  • Ještě dorbnosti jsem upravil a třeba přidal šablonu překlad.

To zatím tak vše, co jsem v rychlosti zhlédl. Samozřejmě jsem pro jakoukoliv další pomoc i případnou diskusi o mých návrzích. :) --Ria 8. 7. 2010, 17:59 (UTC)

Ono existuje Australská poušť? V Austrálie je mnoho pouští, ale žádná toho jména, a vůbec se o ní už nepíše refu. Tam vidím seznam austalských pouští, věta by měla znít 18 procent území zaujímá v Austrálii poušť...--Mirek256 8. 7. 2010, 18:20 (UTC)
K těm červeným odkazům... Když je jich nadmíru, tak to asi fakt vypadá blbě, ale jinak si myslím, že když něco svítí červeně v článku, tak to potenciálního autora červeného článku vyprovokuje mnohem spíš, než když to bude na nějakém seznamu (kde to samozřejmě být může taky). Takže červený odkazy bych spíše nechával (smazat jen ty k okrajovým tématům, kde se nedá v dohledné době doufat v zamodření).--Byrnjolf 9. 7. 2010, 00:10 (UTC)


  • Zdravím. článek je vcelku dobrý, ale některé informace mi v něm chybí.
    • K odstavci Fyzická geografie:
      • jaké moře Austrálii obklopují, jaké jsou nejvýznamější průlivy (Bassův, Torresův), zálivy (Carpentaria, Botany Bay), nenašel jsem jméno žádného mysu. Možná by stálo zato zmínit malý, ale v historii významný ostrov Possession, kde Cook vyhlásil svrchovanost jménem Jeho Veličentstva nad východním pobřežím Austrálie.
      • Yorský nebo Yorkský polostrov?
      • Hydrografie zmiňuje jen dvě řeky a jedno jezero. Možná poněkud rozšířit. Za zmínku stojí australské vodopády (Wallaman Fals, Wollomombi Falls).
    • K odstavci Geologie: Austrálie se rozkládá uprostřed tektonické desky.. - jak se deska jmenuje? Tady by možná byl vhodný odkaz.
    • Poslední odstavec Fyzická geografie mi připadá poněkud chaotický: v jedné větě se hovoří o zemětřesení, v další o nížinách a úrodné půdě, následuje věta, že v Tasmánii a jinde není sníh. Poté věta o Velkém bariérovém útesu a na závěr o největším skalním monolitu. Tenhle odstavec mi připomíná časopis 100+1 zajímavostí, kde jste se na jedné straně dozvěděl, že v Bavorsku se narodilo trojhlavé tele, Pablo Picasso byl sexuální maniak a v Sedmihradsku je hrad hraběte Drakuly (nic ve zlém).
      • Zajímavé by bylo doplnění informací o impaktních kráterech (90-ti kilometrový Acraman)
    • Nenašel jsem žádnou zmínku o Národních parcích (Kakadu National Park, Naracoorte Caves National Park)--Pilgrim 12. 7. 2010, 16:01 (UTC)

Jen malá poznámka, na en je hodnocení kvatity Top C en:Talk:Geography of Australia, takže překladem asi dobrý článek udělat nepůjde.--Mirek256 15. 7. 2010, 07:29 (UTC)