Diskuse:Eusebios z Kaisareie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Hm, tak po několika hodinách psaní článku o Eusebiovi, který podle Chybějících stránek chybí, jsem zjistil, že nechybí, ale že je tu bordel v odkazech a redirektech a potažmo v Chybějících stránkách. Nechcete v tom někdo udělat pořádek? (Já už teď nemám síly ani chuti.)

Mimochodem, Eusebius je řecky správně Eusebeios, nikoli Eusebios. --Mmh 21:11, 13. 9. 2006 (UTC)

Myslím, že je to mnohem horší. Text není ničím jiným než blábolem, který plete dohromady dva muže jména Eusebius. Onen církevní histroik rozhodně nebyl ariánský bludař, jak dokazuje jeho pokračovatel Socrates Scholastikus ve svém díle Církevní dějiny, v první knize 6. kapitola. Navrhuji proto znejvěrohodnění hesla. Michal Černý 4. 1. 2010, 12:57 (UTC)

Asi se na to předělání vrhnu. Jinak bych ale faktickou přesnost takovým šmahem nezpochybňoval. Mám před sebou slovník partologie (Nuovo Dizionario partistico e di antichita Cristiane, Perugia 2006) a tam mají "Eusebios", nikoliv "Eusebeios", právě tak, jako na řecké wikipedii. Ale Eusebeios nevylučuji jako variantu. Jinak druhého Eusebia jsem tam nenašel. Eusebius "nastupuje po boku Ariově, avšak nepřijímá z jeho učení nejextrémnější tvrzení", píše slovník. Sundavám šablonu o zpochybněné faktické přesnosti.--Bonaventura.ofm (diskuse) 31. 10. 2012, 08:42 (UTC)