Diskuse:Erich von Manstein

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Cituji: "Byl jmenován velitelem armádní skupiny Don a posléze Skupiny armád Jih, aby zastavil mohutný nástup Rudé armády a osvobodil jednotky obklíčené ve Stalingradu. Jeho „backhandový úder“ spočívající v rychlém stažení německých jednotek až k Dněpru a následný prudký protiútok proti příliš roztaženému nepříteli, kterému připravil u Charkova zdrcující porážku, je dodnes považován za jeden z absolutních vrcholů válečné strategie. Tímto se mu podařilo stabilizovat frontu a následně přinutit nepřítele k ústupu, nicméně osvobodit jednotky ve Stalingradu nedokázal."

Vlastní komentář: Jedná se o nesrovnalost z toho hlediska, že nejdřív mu bylo svěřeno velení několika divizí, které měli osvobodit Stalingrad neboli operace "Zimní bouře" na kterou mělo po dostatečné přiblížení se k obklíčené 6. Paulusově armádě navazovat operace "Hrom"(protiúder obklíčené 6.armády z kotle). K operaci "Hrom" však nikdy nedošlo, což je předmětem mnoha rozdílných názorů. I přesto však von Mansteinovy jednotky postoupili do mezní vzdálenosti 48 km k obklíčené 6.armády, přičemž další postup byl nemožný z důvodu opětovného zhroucení sousední italské armády. Až po této epizodě bylo von Mansteinovi svěřeno velení německé jarní protiofenzívy, které dokázala jak již bylo výše zmíněno stabilizovat frontu.
(Bez podpisu 11:41, 21. 7. 2006 213.235.75.251)


Upravit vyznamenání[editovat zdroj]

Prosím wikipedisty o přeložení nebo doplnění zbylých vyznamenání. Děkuji--Cassius Chaerea 09:42, 28. 5. 2008 (UTC)

Přeloženo. --TonyZ 17. 5. 2009, 17:46 (UTC)

Na anglicke wiki je datum umrti 9. cervna 1973.

Trochu tendenční[editovat zdroj]

"avšak slibně se rozvíjející útok musel zastavit" - na tento názor jsem dosud v žádném zdroji nenarazil. Všeobecně se má za to, že šlo o sovětským velením velmi dobře připravenou operaci, kde Němci moc šancí na úspěch neměli - už neměli dost sil. Manstein se možná domníval, že mohl uspět, ale jen proto, že neznal realitu.

Nesouhlasím tak docela pokud si porovnáte postup německých vojsk s plánem, který byl pro tuto operaci vypracován, tak zjistíte, že německá vojska jej plnila (řešeno budovatelskou terminologii) na 120%. V den zahájení operace u Kursku se vylodili spojenci na Sicílii a jejich postup byl tak rychlý, že Hitlerovi nezbylo než Kursk, byť by byl sebelépe rozehraný odpískat, neboť by se mohlo velmi lehce stát, že sice by Kursk vyhráli, ale spojenci by byli za Alpama. Proto 13.7. ráno nikdo nezaůtočil a těžká technika šla do Itálie (Ferdinent-elefant)