Diskuse:Eduard Cupák

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 lety od uživatele 31.31.234.250 v tématu „Kategorie 'Úmrtí na karcinom plic'?

Známý byl především tím, že byl výborný herec filmový, divadelní i v dabingu. Že je homosexuál na čele napsané neměl. -- Tento komentář byl přidán 3. 12. 2007


Kdo tenhle text z clanku vyhodil, mel k tomu asi nejaky duvod, nad kterym se mi nechce filozofovat. Vzhledem k tomu nic, co je v clanku ted, jsem ale toho nazoru, ze si zaslouzi aby byl zviditelnen aspon tady na diskuzi. Neco rozumneho se z nej clovek o Eduardu Cupakovi prece jenom dovi.

Když bylo Eduardu Cupákovi deset let, popravili mu tatínka nacisti. Možná že to byl tento tragický okamžik v jeho dětství, který začal formovat jeho uzavřenou osobnost. Tato uzavřenost se zásadně promítla i do jeho způsobu herectví, které bylo herectvím vnitřní energie, bez velkých gest s důrazem na slovo a hlas.
- V roce 1947 nastoupil na studium herectví na brněnskou JAMU a brzy se stal jedním z nejlepších studentů nejen ve svém ročníku. Ale lidská závist a nepřejícnost nabírala na počátku padesátých let nejvyšších obrátek , a tak byl v roce 1951 na základě rozhodnutí školního ČSM vyloučen těsně před absolutoriem ze studií. Jako trest byla navržená práce v průmyslovém závodě v Kuřimi, a to by byla pro tak citlivého mladého muže opravdu těžká rána. Naštěstí měl v Praze několik dobrých přátel, kteří intervenovali u filmového režiséra Václava Kršky, který mu posléze nabídl nejprve malou úložku v komparsu a na to, když zjistil jaký talent se v Cupákovi skrývá, roli hlavní v připravovaném filmu o mládí Aloise Jiráska. Cupák se ve filmu Mladá léta osvědčil, zaujal, a tak ho Krška obsadil i do dalšího svého filmu Měsíc nad řekou. Doslova přes noc se z něho stal idol mladých lidí. Objevil se totiž typ herce, který nevykřikoval před filmovou kamerou budovatelská hesla, ale mluvil jazykem romantických hrdinů. Namísto zírání do světlých zítřků se díval zasněnýma lesknoucíma očima do snových dálek. U Kršky pak hrál ještě v několika filmech, např. Stříbrný vítr a Labakan.
- Teprve na počátku šedesátých let si mohl s Jeníkem Ratkinem říct: "Na tvůj hrob..., ty včerejší a trochu pošetilý..." a dokázat se dobře přehrát do rolí zralých třicátníků a nejednou v divadle, před filmovou a televizní kamerou přesvědčit i o svém smyslu pro humor /např. Pane, vy jste vdova/.
- Na vrcholu svých hereckých sil, na začátku čtvrté dekády svého života, přišel zákaz z televize; v době, kdy tam šel z role do role. Televizi totiž jeho typ herectví spíše vyhovoval než filmu , který zvýšil poptávku po civilním způsobu hraní. Jeho nervní herecký projev byl pro film příliš teatrální. Také proto se jeho druhým hereckým domovem stal rozhlas /v divadle skončil se stálým angažmá už na konci šedesátých let/. Cupákovo jméno stojí v jedné rovině se jménem legendárního rozhlasového režiséra Jiřího Horčičky, se kterým dělal významné inscenace přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století /Vojna a mír, Let do nebezpečí, Lunin ... /. Bez nadsázky byl v rozhlase rovnocenným nástupcem Karla Högera.
- Eduard Cupák byl i občansky rovným a statečným člověkem. Když už mu pomalu vypršel první zákaz, odmítl podepsat tzv. Antichartu.
- Víc než herectví však miloval svůj mlým v Brtnici u Velkých Popovic a svého partnera, se kterým žil šestatřicet let, až do své předčasné smrti. Bohužel se na počátku semdesátých let u něho objevila rozedma plic a i přes přísný zákaz kouření a alkoholu, vykouřil až osmdesát cigaret denně. Tělo se bránilo, ale neubránilo. Od počátku devadesátých let, kdy se mohl ve svobodných poměrech naplno herecky realizovat, to jeho už hodně nemocné tělo vzdalo. Ve svých čtyřiašedesáti letech podlehl plicní chorobě.
-- 89.217.181.53 02:26, 14. 2. 2008 (UTC)

Nechapu, co vedlo k posledni uprave z 6. 7. 2009, 18:48. Nedalo by se to napsat jeste strucneji? Treba jenom ze byl h.? ^o^ - 89.217.81.49 26. 11. 2009, 22:26 (UTC)

Kategorie 'Úmrtí na karcinom plic'?[editovat zdroj]

Dolozeno? Jine zdroje tu uvadeji jen "plicni chorobu" nebo rozedmu plic. -- 84.227.155.78 10. 12. 2009, 22:56 (UTC) Z dokumentu Predcasna u mrti-Ct,vyplyva,ze byl nemocny a zaroven byl nestastny z doby po 90tem roce,kdy rapidne ubylo jeho obsazovani do roli,a take to,ze jeho mlyn byl nekolikrat vykraden.--31.31.234.250 22. 1. 2018, 19:18 (CET).Odpovědět

Kde vznikla informace o ulici v Brně? Dnes (23.8.2011) ji převzal i Deník - podle internetové Encyklopedie Brna tomu tak není (viz http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_ulice&load=740). 194.79.55.130 23. 8. 2011, 18:19 (UTC)

Cupákova ulice v Brně[editovat zdroj]

Cupákova ulice v Brně není pojmenována po herci Eduardu Cupákovi, ale po Antonínu Cupákovi, oběti nacismu - http://encyklopedie.brna.cz/home-mmb/?acc=profil_ulice&load=740

Anticharta[editovat zdroj]

Dotaz-proc musi byt u kazdeho herce napsano,jestli podepsal nebo nepodepsal Antichartu?dekuji za odpoved..--31.31.234.250 22. 1. 2018, 19:14 (CET)Odpovědět