Diskuse:Dopravní podnik města Brna

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 9 měsíci od uživatele Harold v tématu „Retro dipečerské auto

Historie MHD v Brně by bylo vhodné přemístit na stránku o Dopravě v Brně, nebo lépe Městská doprava v Brně, jako je tomu v případě Prahy. --Aktron 14:38, 27. 10. 2005 (UTC)

Zde bylo navrženo historii přesunout do jiného článku, samozřejmě ten text potřeboval i důkladné přepracování. Ale smazat jej bez náhrady, dokud nebyl jinam přenesen, je trochu dost proti wikietiketě. A pokud se historie týká opravdu jen dopravy provozované městským podnikem, jehož následníkem je DPMB, tak by se mi dočasné ponechání v tomto článku nejevilo jako úplně špatné řešení. --ŠJů 00:11, 17. 3. 2008 (UTC)
Omlouvám se za zbrklost... V té chvíli mi to připadalo jako nejlepší řešení, ale "ráno moudřejší večera" :-) Ten vložený text ale chce hodně úprav, představuji si to jako takový stručný výtah z článků Tramvajová doprava v Brně, Městská autobusová doprava v Brně, Trolejbusová doprava v Brně a Lodní doprava na Brněnské přehradě. Teď to vypadá jako stručná historie provozu brněnských tramvají (s jednou větou o lodích, šesti větami o trolejbusech a třemi o autobusech). --Harold 09:48, 17. 3. 2008 (UTC)

IMHO by se tenhle text měl spíše zaměřit na vlastnické vztahy a velikost (kdo jej založil, komu patřil, jek se jmenoval, kam kdy zasahoval, jakou dopravu kdy zajišťoval). Technické podrobmnosti patří spíše do článcích o jednotlivých druzích dopravy. --Postrach 10:01, 17. 3. 2008 (UTC)

To mě už taky napadlo. Jak jsem už psal výše, až budu mít trošku víc času (a hlavně chuť :-)), udělám z toho vloženého textu pouze stručný výtah o historii jednotlivých druhů dopravy. Primárně by se tyto informace samozřejmě měly vyskytovat v jednotlivých článcích. A souhlasím s tím, že by to měl být článek o Dopravním podniku, jakožto firmě. Čili doplnit informace jaké jsou např. u pražského DP. --Harold 10:15, 17. 3. 2008 (UTC)

Článek o pražském DP je také zatím dost nevyvážený a nedozrálý, byť informací obsahuje hodně. Myslím si, že přiměřená informace o provozované dopravě by v článku o každém dopravci měla být. Je otázkou, jestli je lepší, aby podrobnější informace byla v článku o dopravci, zatímco v souhrnném článku o dopravě ve městě by na ni bylo stručněji odkázáno, anebo naopak. --ŠJů 02:20, 20. 3. 2008 (UTC)

Jasně, však je tam taky {{upravit}}. Já myslel doplnit informace o DPmB jakožto firmě (struktura, ředitelé, atd.). O té informaci o provozované dopravě se shodneme. Ale myslím si, že nyní je to u DPmB celkem vyhovující stav (ohledně provozu a historie jednotlivých trakcí). K těm podrobnějším/méně podrobným informacím: spíš bych preferoval současný stav, tedy stručná zmínka v článku o dopravě ve městě, podrobněji u toho konkrétního dopravce a nejpodrobněji v samostatném článku. --Harold 10:39, 20. 3. 2008 (UTC)

Správna výslovnosť[editovat zdroj]

Nie som síce Brňák, ale správna výslovnosť nemeckého slova "Linie" nie je "LÍNÝ", ale "LÍNYE". V cudzích slovách (slovo "Linie" je samozrejme latinského pôvodu) sa nemecké "ie" často vyslovuje samostatne, a nie ako jedniný zvuk "í". Idem to upraviť v článku. 147.251.53.19 10. 5. 2010, 12:41 (UTC)

Retro dipečerské auto[editovat zdroj]

Odložím si zde odkaz https://brnensky.denik.cz/zpravy_region/sbirka-retrovozu-dopravniho-podniku-brno-skoada-favorit-135lx-20230717.html, neboť vůz v evidenci na BMHD (zatím?) není uveden a je otázka, zda je v majetku DPMB a oficiální součástí retrosbírky. Podle vyjádření mluvčí z článku ho asi vlastní zmínění pánové (nebo minimálně ho alespoň oni koupili) a věta "Toto auto nově doplňuje sbírku retrovozidel brněnského dopravce." (rovněž z článku) se dá chápat různě. --Harold (diskuse) 18. 7. 2023, 16:01 (CEST)Odpovědět