Diskuse:Dopravní hřiště

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Ano, na websitu BESIPu používají (co jsem našel) vesměs "DĚTSKÉ dopravní hřiště"; ale například v druhém odkazovaném českém článku spojení nepadne ani jednou - a v běžném užívání taky drtivě vede dopravní hřiště bez dalších přívlastků [1]. Ostatně, nepoužívají je autoškoly, ex-Svazarmy atp. občas i k jiným účelům než jen pro děti? I kdyby se snad o DDH mluvilo v nějakém zákoně, neshledávám to dostatečným argumentem proti Wikipedie:Název článku#Očekávaný název. --Malýčtenář 12:33, 2. 10. 2006 (UTC)

Redirekt z názvu Dopravní hřiště je samozřejmě velmi důležitý, to snad nikdo nezpochybňuje. Pod oběma názvy by mělo být možné článek najít – není až tak důležité, co bude redirekt a co hlavní název. Mezi běžné užívání bych zařadil především tisíce škol a pedagogických pracovníků, kteří tato zařízení navštěvují a používají právě podle metodiky BESIPu. V těchto metodických materiálech se užívá označení Dětské dopravní hřiště i se vžitou zkratkou DDH (v obdobných materiálech na Slovensku DDI, takže zjevně nejde o výstřelek jednoho úředníka). Není naším úkolem přezkoumávat, co k volbě tohoto označení vedlo, jen bych připomenul, že obvykle se oficiální a odborná označení přece jen na Wikipedii trochu preferují před laickými nebo nepřesnými označeními. Původně jsem článek založil pod názvem Dopravní hřiště, ale poté, co jsem se přesvědčil, že DDH je v úřední řeči opravdu pevně ustálené označení, jsem jej po troše váhání přemístil. Nedokážu si příliš představit, jak by se dětská dopravní hřiště používala k jiným účelům než pro děti. Přívlastek "dětské" se v jejich označení užívá možná právě proto, aby nedošlo k záměně za cvičiště autoškol určená k výcviku dospělých řidičů, která jsem již také slyšel označovat i jako dopravní hřiště - ta ovšem bývají vybavena zcela jinak než DDH.
Z encyklopedického hlediska by mnohem zajímavější bylo najít nějaké informace, zda se podobný fenomén vyskytuje i jinde než v zemích bývalého Československa. Na anglické ani německé Wikipedii jsem nic podobného nenašel. --ŠJů 13:09, 2. 10. 2006 (UTC)

... obvykle se oficiální a odborná označení přece jen na Wikipedii trochu preferují před laickými nebo nepřesnými označeními. To rozhodně není pravda, nedáváme zde přednost úřední řeči. Wikipedie:Název článku jasně praví: „Jméno článku by mělo být takové, jaké by čtenář nejspíše čekal.“ Ve většině případů se používá jen dopravní hřiště, protože jiné než dětské pochopitelně neexistuje. --egg 17:14, 5. 5. 2007 (UTC)