Diskuse:Dikobraz

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

@Ben Skála & all:

  • Pokud článek opravdu pojednává o rodu Histrix, jak píšete jako komentář k revertu mé změny iw, proč článek nepojmenujete Histrix, jako je tomu u většiny původních interwiki? Bylo by to tedy asi správnější. (Moc jsem ty články nečetl a taky nejsem biolog, ale na první pohled mi přislo, že článku dikobraz odpovídá spíš en:Porcupine než en:Histrix, ale možná jsem na scestí.)
  • Pokud tak učiníte, nebudeme mít článek o hesle dikobraz - nechtěl byste jej pak někdo vytvořit? Aby bylo co dát jako iw do en:Porcupine, kam jsem včera vložil po hledání právě cs:Dikobraz (nebylo tam), protože mi přišlo divné, že bychom takový článek neměli... --Jiří Janíček 24. 5. 2010, 07:05 (UTC)
Dikobraz a Hystrix jsou synonyma, české a vědecké (latinské) jméno. Zato článek en:Porcupine pojednává o celé skupině příbuzných hlodavců, kam kromě dikobraza patří ještě osinák a snad i urzon apod. Správná iw. k dikobrazovi je tedy en:Hystrix, i když máte samozřejmě pravdu, že na anglické Wikipedii je zatím článek Hystrix dost odbytý a obecné informace jsou spíše v článku en:Porcupine. Pro slovo porcupine asi nemáme v češtině ekvivalent, jde o skupinu sdružující urzonovité (Erethizontidae, New World Porcupines) a dikobrazovité (Hystricidae, Old World Porcupines). Snad je to jasnější. Přeji hezký den.--Ben Skála 24. 5. 2010, 11:13 (UTC)