Diskuse:Botulotoxin

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 3 lety od uživatele PetrS. v tématu „Teplota pro likvidaci?


V článku se uvádí, že je botulotoxin termorezistentní. Mnohde se však uvádí, že se ničí varem. Z jakého zdroje tato informace pochází?

Tyto informace (které tam wikipedista Sláveček vložil neozdrojované) by to určitě chtělo upřesnit. Pokud vím, termorezistence různých typů botulotoxinu se dost liší a výrazně závisí i na pH prostředí. Zatím jsem tam vložil šablonu {{ověřit}}. Až budu mít čas, zjistím přesné informace a doplním je tam (náležitě ozdrojované), pokud to někdo neudělá dříve. -- Luk 25. 8. 2011, 17:25 (UTC)

Na En se uvádí, že na vyhlazení populace by stačily 4 kg, tady 100 g. Není to příliš velký rozdíl? Bojk (diskuse) 19. 3. 2012, 21:11 (UTC)

Není přece nic jednoduššího, než to opravit (podle anglické verze, která je ozdrojovaná). -- Luk (diskuse) 19. 3. 2012, 21:36 (UTC)

Velikost vs. složení[editovat zdroj]

Formulaci "Botulotoxin patří mezi polypeptidy a je složen celkově z 19 aminokyselin" považuji za velmi nešťastnou. Laikovi to neřekne nic a věci znalejšímu člověku to připadá, že je to protein složený z 19 aminokyselinových zbytků. Přitom molekula na obrázku je mnohonásobně větší (1295 AK).

Teplota pro likvidaci?[editovat zdroj]

Tady se píše, že může být v potravinách, které v jádru neprošly teplotou 121° C. Na německé wikipedii to mají podrobněji rozčleněné, pro průmyslové konzervování 121°C 3 minuty, jinak 100° C 5 minut a v jiném odstavci dokonce 85° C. Podívejte se na to, prosím, někdo znalý v oboru, ať tu nemateme lidi. --PetrS. (diskuse) 1. 2. 2021, 15:52 (CET)Odpovědět